23 maart 2023

Weert schrapt opnieuw woningen

De gemeente Weert gaat opnieuw geplande woningen schrappen. Het gaat om zo’n 800 (van de 2500) woningen die tot 2025 op door de gemeente gekochte grond en op grond in particulier bezit gepland waren. De ingecalculeerde waarde van de grond die door de gemeente is aangekocht, kan hierdoor niet verzilverd worden. Welk verlies de gemeente hiervoor moet afboeken, is nog niet bekend. Dat zegt wethouder Anton Kirkels (VVD, Ruimtelijke Ordening) in een reactie op het onlangs verschenen rapport van Deloitte Real Estate. Daaruit bleek Weert rekening te moeten houden met een verlies van 15 tot 25 miljoen euro op de drie grote bouwprojecten vanwege de crisis in de vastgoedsector.
Het schrappen van bijna een derde van de woningbouwplannen is één van de maatregelen die de gemeente neemt naar aanleiding van het rapport. Bij het kiezen van de te schrappen woningen wordt serieus rekening gehouden met de woningbehoefte. Kirkels: „Er is nog steeds vraag naar sociale huurwoningen, maar met koopappartementen zullen we uitermate voorzichtig zijn. Het bouwen daarvan heeft alleen nog zin op een aantrekkelijke locatie.” Het is niet de eerste keer dat de gemeente Weert in bouwplannen schrapt. In 2011 werden al eens een kleine 1000 woningen in de ijskast gezet.
Voor het verlies op alle grondexploitaties heeft Weert momenteel nog 17,5 miljoen euro in de ‘stroppenpot’, het grootste deel (16,7 miljoen) voor woningbouw. Daar zal nog fors geld bij moeten. Kirkels: „Dat moet met vermogen dat gereserveerd was voor iets anders, dus dat wordt nog best even slikken.” Begin april komt hij met een voorstel naar de gemeenteraad.
Bron: De Limburger

Laat wat van je horen

*