7 oktober 2022

Son of Saul in ’t Perron

son of saul fotoHEEZE – Op vrijdag 6 mei 20.00 uur wordt in de grote zaal van het dorpshuis Son of Saul vertoond.

Films over de Holocaust zijn er meer. Filmmakers blijven ons gelukkig herinneren aan wat de uiterste consequentie van racisme en vreemdelingenhaat kan zijn. In Son of Saul gebeurt dat op een nieuwe, heel indrukwekkende manier. In Auschwitz werden de Joodse gevangenen gedwongen tot het gruwelijkste werk: medegevangenen naar de gaskamers brengen en na afloop de lijken wegslepen en de douchetegels schrobben. De naakte lichamen, ­op elkaar gestapeld, over de grond gesleept, opengesneden: je ziet ze meestal alleen out-­of­-focus. Gelukkig, zou je denken, maar eigenlijk komt het daardoor nóg harder aan.

De kijker volgt Saul van dichtbij, en beleeft het kamp zoals hij het beleeft: als één angstaanjagende chaos van geschreeuwde bevelen en permanente doodsangst. De enige logica is, dat je er hoe dan ook vernietigd zult worden. Saul vindt een lichaam dat misschien van zijn zoon is, en hij gaat op zoek naar een rabbijn om hem te begraven.

De entree voor de films in Dorpshuis ’t Perron te Heeze bedraagt €4,- in de voorverkoop. Aan de avondkassa een euro meer.

Laat wat van je horen

*