23 oktober 2021

Remember September, samen onze vrijheid vieren

DSC02226aEINDHOVEN September 2014 is een bijzondere maand. Het is niet alleen het moment waarop Eindhoven 70 jaar bevrijding viert. De stad viert ook dat de Lichtjesroute voor de 30e keer haar lampen ontsteekt. Dat er 10 jaar op rij wordt gezongen van vreugde tijdens Ameezing. En dat de Tuna Ciudad de Luz 50 jaar bestaat wat gevierd wordt met een groots Tuna festival. Eindhoven365 heeft deze en meer activiteiten samengebracht als Remember September.

Herdenken, vieren en mondiale bewustwording
Eindhoven profileert zich als de stad van de toekomst, zonder daarbij het historisch erfgoed te verwaarlozen. Juist de zwaarbevochten vrijheid in 1944 heeft geleid tot de open, internationale kennisstad die Eindhoven nu is. Daarom herdenkt Eindhoven ieder jaar in september het verleden, viert haar vrijheid en staat stil bij hoe waardevol vrede en veiligheid is. Het 70 jarig jubileum is een reden om hier extra aandacht aan te besteden. Ook omdat dit vermoedelijk het laatste jubileumjaar is dat er veteranen bij zijn. Verspreid over september vinden er activiteiten plaats die aansluiten bij de thema’s herdenken, vieren en bewustwording. Samen vormen zij Remember September.

Breed gedragen in de stad
Het open en internationale karakter van Eindhoven is kenmerkend voor Remember September. De verschillende evenementen en activiteiten treden samen naar buiten om het belang van herdenken, vieren en bewustwording kracht bij te zetten. Daardoor wordt Remember September breed gedragen in de stad. Zowel door de organiserende partijen, maar ook door de diverse media en partners in de stad.

Jubileumweek
Vanwege de diverse jubilerende evenementen ligt het hoogtepunt van Remember September in de week van 14 t/m 21 september. Het start met de nationale herdenking van Operatie Marketing Garden. Eén van de meest cruciale operaties in de strijd van de geallieerden om Nederland te bevrijden van de bezetters in WOII. 70 jaar later, op zondag 14 september 2014, trekken 600 oude legervoertuigen door Eindhoven heen, met een pauzeplaats op de Kennedylaan. De jubileumweek wordt met een feestelijk weekendprogramma afgesloten op het stadhuisplein met onder andere Tuna’s, Quarantuna’s, Ameezing, Ameezing Young Ones for Freedom en een aansluitend muziekprogramma dat het publiek meeneemt op een tijdreis van 1944 tot 2014.

Op de website www.rememberseptember.nl staat nu al het volledige programma.

Remember September 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds, gemeente Eindhoven en Eindhoven365.

Laat wat van je horen

*