27 januari 2023

Piek aan woninginbraken rond Carnaval blijft uit

Al jaren is er een stijging te zien van het aantal woninginbraken in de week voor Carnaval en tijdens dit festijn. Ook gaan veel mensen in deze periode op vakantie. Daarom is iedereen gevraagd om alert te zijn op verdachte situaties in de woonomgeving en deze bij de politie te melden.

Resultaten
Een piek aan woninginbraken voor en tijdens Carnaval is dit jaar gelukkig uitgebleven. Er is een grote afname in ‘s-Hertogenbosch (-26), Oss (-24), St Michielsgestel (-15), Boxtel (-14) en Valkenswaard (-10). Terwijl de meesten van deze gemeenten vorig jaar wel een piek in het aantal woninginbraken kenden. Een lichte stijging aan woninginbraken voor en tijdens Carnaval is te zien in Heusden (7), Geldrop-Mierlo (6), Oirschot (6), Schijndel (5), Heeze-Leende (5) en Vught (4).

Bij de gepleegde inbraken in deze periode zijn geen opvallende werkwijzen aan te geven. Alle bekende manieren om in te breken zijn de revue gepasseerd, zoals het wrikken van de sluitnaad, gaatjes boren, ruit vernielen, hengelen, flipperen, het gebruik van een valse sleutel, het afbreken van de cilinder en het beklimmen van de eerste etage. Bij veel woninginbraken werd om binnen te komen een ruit vernield of een klepraampje boven een deur opengebroken. In de Carnavalsperiode in 2013 werden 21 verdachten aangehouden voor (poging tot) woninginbraak. Dat zijn er vier meer dan in de Carnavalsperiode in 2012.

Meldingen doorgeven
Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie, die u niet vertrouwt? Noteer dan zoveel mogelijk details, zoals kenteken, merk en kleur van de auto, uiterlijke kenmerken en kleding van personen en bel direct de politie.
Bent u getuige van een woninginbraak? Bel dan het alarmnummer 112. Aan de hand van de melding wordt de inzet bepaald. Bel 0900-8844 voor meldingen achteraf. Doe altijd aangifte, adviseert de politie.

Laat wat van je horen

*