29 september 2021

Peter van den Braken Centrum eert Evert Slegers

fgfsgraewgr

Tragische clowns

Ter ere van zijn 65ste verjaardag wijdt het Peter van den Braken Centrum een expositie aan het werk van de Helmondse schilder Evert Slegers.
Evert Slegers (1948) begint al op jonge leeftijd met tekenen en schilderen. In zijn jonge jaren krijgt hij les van Jac Poppeliers en Henk Bies, de zoon van de bekende schilder Marinus Bies. Verder is Evert Slegers autodidact.

Zijn vroege werk vertoont invloed van het Vlaams Expressionisme, een kunststroming die juist in de regio Deurne-Helmond populair was. De landschappen die op de expositie te zien zijn vertonen ontegenzeglijk invloed van de expressionistisch landschapsschilder Henk Bies: een grove penseelvoering, dynamische toets en veelvuldig gebruik van het paletmes. Daarmee vertoont zijn stijl ook overeenkomsten met het werk van Peter van den Braken.

Op de expositie is een ven te zien (olieverf op papier), waarbij Slegers met behulp van een paletmes treffend het effect van spiegeling in het water heeft uitgebeeld.

Evert Slegers is veelzijdig. Naast landschappen tekent en schildert hij ook taferelen, die hij tijdens zijn reizen in het buitenland tegenkwam, groepen mensen en clowns. Hij is vooral beroemd geworden om zijn (tragische) clowns. Clowns die hij ook in zijn figuurstukken laat terugkomen: mensen die zich verschuilen achter een vrolijk masker maar absoluut niet vrolijk zijn. Daarmee verwijst hij naar het oeuvre van James Ensor. Qua stijl ligt zijn werk echter dichter bij dat van Anton Kruysen die ook vaak karikaturen maakte van zijn figuren. Net als Kruysen gebruikt hij vaak zwarte omlijningen en felle kleuren. Slegers toont zich een waar meester in het maken van karakteristieke koppen.

Slegers werkt met allerlei technieken: olieverf, pastel, inkt. Voor zijn tekeningen en schilderijen gebruikt hij papier, karton en doek. Ondanks zijn reizen naar Midden en Zuid Europa kiest hij zijn onderwerpen het liefst dichtbij huis: het landschap van De Peel in de omgeving van Helmond en Deurne.

Door de stijlovereenkomsten met de Brabantse kunstenaars Peter van den Braken en Anton Kruysen is het werk van Evert Slegers in het Peter van den Braken Centrum mooi op zijn plek. Alle tentoongestelde werken komen uit de collectie van het Peter van den Braken Centrum.

De expositie Evert Slegers 65 jaar is te zien van zaterdag 21 september t/m zondag 10 november 2013.

Peter van den Braken Centrum, Heezerweg 2, Sterksel. Open zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

Contact: Irma van Bommel, 06-25075713 of info@petervandenbrakencentrum.nl, 040-2266019/2261640

Reacties

  1. Ansjelien van Gool zegt

    Zou het mogelijk zijn om het e-mail adres van Evert Slegers te kunnen krijgen. Ik heb van mijn vader uit zijn kunstcollectie, voor zijn overlijden, een paar schilderijen gekregen van deze kunstschilder. Ik wil Evert bedanken voor de mooie connectie tussen hem en mijn vader ” beide zien het mooie om ons heen” en ook wil ik hem bedanken voor het plezier dat ik beleef door dagelijks naar zijn fleurige schilderijen met prachtige afbeeldingen te kijken.

  2. Ik heb een schilderij van 1983 met een clown op van Slegers heeft dit een waarde?

Laat wat van je horen

*