16 augustus 2022

Open Monumentendag toont bijzonder erfgoed Heeze-Leende

preekstoel protestantse kerk

Preekstoel in huidige protestantse kerk. Afkomstig van kerkje op Kerkhof, het oudste Heeze (foto HLS Nu)

Heeze-Leende is rijk aan cultureel erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan het rijke religieuze verleden, dat tot uiting komt in de kerkgebouwen. En de boeiende geschiedenis van Kasteel Heeze. Of het ‘boerenerfgoed’ dat zichtbaar wordt door de vele mooie boerderijen. En laten we ook zeker het immateriële erfgoed niet vergeten: verhalen, herinneringen enzovoort. Al met al voldoende om trots op te zijn! Open Monumentendag 2013 biedt de kans om een deel van al dit moois extra in de schijnwerpers te zetten. Het landelijke thema is: ‘Macht&Pracht’. Ook Heeze-Leende doet mee aan de Open Monumentendag op zondag 15 september 2013.
De nadruk ligt op de kerkelijke macht. Niet alleen de pracht en praal van de kerkgebouwen (en hun inrichting) zijn te bewonderen die dag. Ook kunt u kennismaken met prachtige kerkschatten als kazuifels. Verder kunt u op de verschillende begraafplaatsen interessante graven bezoeken.
Naast aandacht voor het materiële erfgoed is er ruim aandacht voor het immateriële erfgoed. De heemkundekring De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten verzorgt een tentoonstelling van artefacten die gevonden zijn tijdens archeologische opgravingen. Op het gildetoernooi (georganiseerd door de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden) in Leende kunt u genieten van de pracht van de gilden, die tijdens hun rijke historie ook het symbool van macht waren. Ook de gildes uit Heeze-Leende doen hier aan mee.

Programma

Aan de hand van onderstaand programma krijgt u een beeld wat er zoal te doen is op zondag 15 september a.s. Er is een speciaal programmaboekje beschikbaar. Deze is gratis verkrijgbaar vanaf 12 september bij het gemeentehuis in Heeze, het VVV in Heeze, het VVV in Leende, St. Jan Coöp. in Leenderstrijp en de buurtwinkel in Sterksel.

Opengestelde monumenten

De volgende monumenten zijn zondag 15 september gratis te bezoeken:

  • Protestantse Kerk, Kapelstraat 50 te Heeze, openingstijden 14 tot 17 uur. Twee rondleidingen (om 15 en om 16 uur). Tijdens rondleiding orgelspel.
  • St. Martinuskerk, Jan Deckersstraat 22 te Heeze. Openingstijden 13 tot 17 uur. Twee rondleidingen (om 13 en om 16 uur). Twee muzikale optredens van Heezer vocaal ensemble, blaaskwintet Cartouche en Fred Hallenbeek piano (om 14.30 uur en om 15.30 uur).
  • Katholiek Kerkhof, Spoorlaan Heeze. Openingstijden 9 tot 17 uur.
  • Oude Kerkhof, Kerkhof Heeze. Openingstijden 8 uur tot 17 uur.
  • Petrus’ Banden Kerk, Dorpstraat 50 Leende. Openingstijden 13 tot 15 uur. Twee rondleidingen (om 13 en om 15 uur).

Overige activiteiten

Daarnaast zal het cultureel erfgoed van Heeze-Leende op zondag 15 september op de kaart gezet worden door middel van een aantal andere activiteiten. U bent daarbij van harte welkom!

Kerkschatten

Tussen 13 en 17 uur kunt u in het Martinushonk (Jan Deckerstraat 22 te Heeze) prachtige kerkschatten bewonderen: kazuifels, kelken, een ciborie en een stralenmonstrans.

Archeologische tentoonstelling

Tussen 13 en 17 uur kunt in het Martinushonk (Jan Deckersstraat 22 te Heeze) een tentoonstelling bezoeken speciaal georganiseerd door de Heemkundekring. Een aantal bijzondere artefacten, gevonden tijdens archeologische opgravingen, zijn hier te bezichtigen.

Gildetoernooi ‘Trommen – Vendelen – Bazuinblazen en Standaardrijden’

Tussen 12 en 18.30 uur vindt op de Loofvennen in Leende het jaarlijkse gildetoernooi plaats, georganiseerd door de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden. Tamboers, vendeliers, bazuinblazers en standaardruiters uit alle windstreken van de provincie Noord-Brabant gaan met elkaar  de strijd aan. Bijzonder is de zogenaamde massale opmars om 12.30 uur waarmee het toernooi geopend wordt.
Programma toernooi:
12.30 uur Opening met massale opmars
13 uur aanvang wedstrijden ‘Trommen – Vendelen – Bazuinblazen en Standaardrijden’
18 uur einde wedstrijden
18.30 uur Prijsuitreiking

Laat wat van je horen

*