17 mei 2021

Natuursprong: gymles op de Strabrechtse heide

De touwbrug, wedstrijdje?

De touwbrug, wedstrijdje?

HEEZE – Gemeente Heeze-Leende en Staatsbosbeheer werken samen om kinderen te laten bewegen in de natuur. Duizend kinderen uit de gemeente Heeze-Leende krijgen additionele buitengymles in mei, juni en juli als ze deelnemen aan educatieprogramma Natuursprong. Onder het motto ‘spelen tot je groen ziet’ gaan kinderen sporten en bewegen op de Strabrechtse heide te Heeze. Daarbij mag de kleding vies worden! Op woensdag 21 mei opende wethouder Mathieu Moons van gemeente Heeze-Leende en districtshoofd Marniks Maris van Staatsbosbeheer samen met 120 kinderen de samenwerking op De Plaetse te Heeze. Zij gaan geheel in sportieve stijl van Natuursprong ten strijde met elkaar op de touwbrug.
Waardevol
Buiten zijn is uitdagend en gezond! Het is voor kinderen heel waardevol om regelmatig buiten bezig te zijn. Natuur is in de eerste plaats gewoon leuk voor kinderen, maar heeft ook allerlei positieve effecten op hun gezondheid en ontwikkeling. Spelen in de natuur stimuleert hun creativiteit en sociale intelligentie. Kinderen leren door te experimenteren en ervaringen op te doen. Daarvoor hebben ze een uitdagende omgeving nodig en ruimte om hun grenzen te verleggen. Natuur biedt ze die omgeving, zeker als het een beetje ‘wilde’ (ongeregelde) natuur is. Daar gaan ze actief op ontdekking uit met al hun zintuigen. En met heel hun lijf.

Natuursprong
Spelen en bewegen is gezonder dan stil zitten. En buiten bewegen is nóg gezonder! In de natuur is van alles te zien en te doen. Hutten bouwen, sporen zoeken en boompje klimmen. Spannende kruip-door-sluip-door paadjes volgen tijdens het stippenspel, zelf touwbruggen bouwen en spellen als ‘ren je rot’ en ‘herken je boom’. Tijdens Natuursprong leren kinderen allerlei uitdagende en leuke spelletjes die ze na afloop ook zelf kunnen doen, samen met vriendjes en vriendinnetjes en het liefst in een (speel)bos of natuurlijke omgeving.

Duizend kinderen doen mee
In mei, juni en juli zullen in totaal 35 klassen uit de gemeente Heeze-Leende deelnemen aan Natuursprong, in totaal zijn dit 955 kinderen. Het programma is samengesteld door Staatsbosbeheer en de sportconsulenten van de gemeente Heeze-Leende. Heidegidsen, speciaal opgeleide vrijwilligers van Staatsbosbeheer, zullen de kinderen begeleiden. De deelname van de kinderen wordt dit jaar gefinancierd door de gemeente Heeze-Leende.

Laat wat van je horen

*