8 december 2022

Mansveld tijdens HIER opgewekt: Lokaal gebeurt het

Lokaal gebeurt het

Lokaal gebeurt het

Burgers die zelf duurzaam doen, zijn de sleutel tot een duurzame en energieke samenleving. Overheden moeten die energie beter benutten. Dit zei staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu vorige week bij HIER opgewekt in Amersfoort, een evenement voor en door lokale duurzame energie-initiatieven.

Mansveld overhandigde daar een praktische handleiding aan vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen zodat zij plaatselijke energie-initiatieven kunnen ondersteunen. Door het onlangs gesloten Energieakkoord is er meer ruimte voor lokale energiebesparing- en opwekking, aldus de staatssecretaris.

‘Lokaal gebeurt het namelijk. De overheid is niet meer degene die als een strenge bovenmeester duurzaam handelen kan afdwingen. Tienduizenden ondernemers, bewoners en wethouders nemen initiatieven die de grote vraagstukken van onze huidige tijd aanpakken. Lokaal klimaatbeleid versterkt de lokale economie en werkgelegenheid.’ Zo kan Nederland volgens haar sterker en duurzamer uit de crisis komen.

De staatssecretaris ontving van de Unie van Waterschappen de Routekaart ‘Afvalwaterketen 2030’. Die laat zien wat er uit afvalwater te winnen is aan grondstoffen (afbreekbare bioplastics bijvoorbeeld) en energie (zoals biogas uit rioolwaterzuivering).

Bron: Rijksoverheid/Milieu Compact

Laat wat van je horen

*