29 september 2021

Mag je met een wave- of hoverboard op de weg? Ouders hebben geen idee!

Veilig Verkeer Nederland (VVN)wil graag dat ouders hun kinderen meegeven hoe ze veilig om kunnen gaan met speelgoed als hoverboards en spacescooters. Uit onderzoek van VVN blijkt dat de regels in de meeste gevallen niet bekend zijn. Aanleiding voor dit onderzoek is het VVN Verkeersexamen dat donderdag 6 april weer wordt afgenomen onder 200.000 kinderen. Kinderen worden dan getoetst op hun verkeerskennis, -inzicht en -gedrag. In de verkeersopvoeding , en dus ook hoe je met dit soort speelgoed omgaat, spelen ouders een belangrijke rol.

Onderzoek
We vroegen ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud wat ze weten over deze en andere bijzondere “voertuigen”*. Met waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys ben je voor de wet een voetganger. Je mag er dus ook mee op het fietspad, als een voetpad ontbreekt. De meeste ouders weten dit niet*. We legden ze de stelling “Met een waveboard mag je op het fietspad” voor. 56% antwoordde “niet waar”. Met een hoverboard mag je voor de wet niet op de stoep. Ze zijn (nog) niet goedgekeurd voor de weg. 54% van de ouders dacht dat dit wel mocht. Ouders met een hoverboard in de schuur hebben het zelfs iets vaker bij het verkeerde eind.
Hoverboards zijn nog niet zo ingeburgerd. 18% van de ouders zegt dat hun kinderen een hoverboard hebben. Skates zijn nog steeds heel populair, 64% heeft ze in huis. In 44% van de gezinnen hebben ze een space scooter.

Advies
Met al deze “vervoersmiddelen” wordt vooral gespeeld op de stoep en in en om het huis (bv. in de tuin). Daarnaast worden ze veel op het schoolplein gebruikt, gevolgd door de speeltuin en het fietspad. Er zijn ook verschillen. Hoverboards worden wat vaker alleen in en rond het eigen huis (en minder op de stoep) gebruikt dan de andere “vehikels”. Met heelys wordt juist relatief veel op de stoep en op het schoolplein gereden. Skates en spacescooters worden vaker op het fietspad gebruikt dan het andere rollende speelgoed.

Veilig Verkeer Nederland vraagt ouders hun kinderen te vertellen hoe ze deze vervoersmiddelen veilig gebruiken voor zichzelf en anderen. Daarnaast komen in de lespakketten van VVN komen deze regels regelmatig naar voren zodat kinderen ook op die manier kunnen weten wat wel en niet mag.

Op 6 april om 10.30 uur vond de landelijke aftrap van het VVN Verkeersexamen plaats op de Montessorischool Arcade in Utrecht. Hier zal ook een demonstratie met een skateboard en bmx-fiets te zien zijn waarna de kids tips krijgen hoe ze in het verkeer met dit speelgoed moeten omgaan. Wilt u hierbij aanwezig zijn dan kunt u contact opnemen met José de Jong, 06 2503 1715, pers@vvn.nl.

*Aan de VVN Kids on Wheels Poll deden 420 ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar mee. Deze steekproef is representatief voor deze groep ouders in Nederland.  
 
Over VVN

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is dé verkeersveiligheidsorganisatie van Nederland. Een maatschappelijk betrokken vereniging, met een landelijk netwerk van vrijwilligers en met het VVN Participatiepunt (vvn.nl/participatiepunt) is zij rechtstreeks verbonden met verkeersdeelnemers van jong tot oud en weet wat er speelt op straat. Vanuit deze kennis levert VVN een duurzame bijdrage aan veilig verkeer in Nederland. Enerzijds via bewustwording en gedragsverandering van verkeersdeelnemers. Anderzijds via beïnvloeding van de verkeersinfrastructuur en regelgeving. VVN biedt aansluiting voor organisaties om maatschappelijk engagement te tonen. VVN streeft er naar om zoveel mogelijk mensen en organisaties te stimuleren en actief te betrekken bij verkeersveiligheid: iedereen veilig over straat!

Laat wat van je horen

*