6 december 2022

“Loopneuzenwandeling” door de Herbertusbossen

HEEZE – Het kan fris zijn op zondag 18 december als IVN Heeze-Leende een “loopneuzenwandeling” houdt door de Herbertusbossen. Zeg trouwens nooit Hubertusbossen, want de eerste heer van Heeze, Leende en Zesgehuchten heette toch echt Herbertus. Het vertrek voor de wandeling is om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats van Brabants Landschap aan het einde van de Boschlaan in Heeze.
Het is een afwisselend gebied van weilanden, loof- en naaldbos, met een rijk vogelleven. Zeer de moeite waard! Geschikt voor een flinke familiewandeling.

Op weg naar het vertrekpunt zie je als eerste het kasteel met “De Waarden‘’. Dit zijn de drassige weilanden voor het kasteel. In de volle sloten zie je altijd wel een reiger vissen. In de zomer groeien er weer orchideeën. “De Waarden” is qua flora zeer rijk. Hier groeien o.a. de kikkerbeet, holpijp, waterviolier, dotterbloem en wateraardbei. Wat verderop achter het kasteel kom je dan bij de Herbertusbossen met veel oude bomen. De holtes in de beuken, eiken én grove dennen zijn in trek bij holenbroeders als de bosuil, de boomklever en de zwarte specht. Verder kan je de ijsvogel, de bonte vliegenvanger, de kauw, goudhaantjes en diverse lijsters tegenkomen. De Herbertusbossen stammen uit de 19e eeuw. Het bos heeft een padennet met slingerend verloop volgens Engelse Landschapsstijl. Onze wandelroute voert deels over de “Engelse” paden. Enkele percelen grove den zijn wel 130 jaar oud. Ook bij het loofhout zijn een aantal tamelijk oude stukken bos. Het oudst is een klein stukje eikenbos van 134 jaar oud. Eiken en beuken van meer dan negentig jaar komen veel voor. Er zijn 9 monumentale bomen die allen boven de 20 m. zijn. De meest bijzondere bomen zijn de zomereik, de Europese lork, de Californische cipres en verschillende sparren & dennen. De douglasspar is 35 m. hoog, de zomereik heeft een omtrek van ruim 3,5 m.
Door het bos meandert de Sterkselsche Aa. De beek ondergraaft de oevers, waardoor bomen neerstorten. De ijsvogel is er blij mee, want door die kluiten heeft hij ieder jaar geschikte oevers om zijn nesthol uit te graven. Misschien spotten we er wel één langs de beek tijdens de wandeling. Maar niet als het te koud is: de ijsvogel houdt namelijk niet van kou…

Laat wat van je horen

*