29 september 2021

Lezing over Salvador Dali bij seniorenvereniging PVGE

salvador daliDe afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van de seniorenvereniging PVGE organiseert vrijdag 24 januari een lezing in de serie kunst & cultuur. Kunsthistorica Erna Charbon uit Waalre vertelt met behulp van dia’s over het leven en de schilderijen van Salvador Dali.

Erna Charbon studeerde in de jaren tachtig kunstgeschiedenis in Utrecht. Reeds 25 jaar geeft zij cursussen kunstgeschiedenis en lezingen in deze regio. Sinds 2003 is zij verbonden aan het Van Abbe Museum in Eindhoven als rondleidster/cicerone (vraagbaak) voor de museumbezoekers.

Salvador Dalí werd als zoon van een notaris geboren in het Spaanse Figueras op 11 mei 1904 en stierf er op 23 januari 1989. In 1929 vestigde hij zich in Parijs waar hij zich als een vis in het water voelde in surrealistische kringen, kunstenaars die beïnvloed werden door onder andere de ideeën van Sigmund Freud. Hij begon in zijn onderbewuste te graven en wat hij daar vond, werd in symbolische beelden op het doek vertaald. Dat hij daarbij een bijna fotografisch realisme hanteerde, maakte zijn beeldtaal nog indrukwekkender en verontrustender. Hij werkte in Parijs onder andere samen met de beroemde cineast Luis Buñuel, met wie hij in 1929 de schandaalfilm Un chien Andalou maakte, een hoogtepunt in de filmkunst. In hetzelfde jaar ontmoette Dalí de (getrouwde) Gala, het was liefde op het eerste gezicht en na haar scheiding trouwden zij in 1934. Zij zou voor altijd zijn muze,  inspiratiebron en manager blijven. In 1940 vestigde hij zich in de Verenigde Staten waar hij 15 jaar zou wonen, waarna hij terugkeerde naar Spanje. Deze periode staat bekend als zijn “klassieke” periode, waarin hij  zijn gedachten over  wetenschap en geloof uitte. In 1974 opende Dalí zijn “Teatro Museo Dalí” in Figueras. Nog steeds trekt dit museum met onder andere schilderijen, beelden en muurschilderingen, jaarlijks vele duizenden belangstellenden.
Vooral in zijn grote ego en gevleugelde uitspraken is Dalí onnavolgbaar gebleken

Aanvang  13.30 uur in wijkcentrum De Dreef in Geldrop. De toegang bedraagt € 2,-  incl. een welkomstdrankje. Graag aanmelden bij Gerard Wilmink, telefoon 040-2856072.

Laat wat van je horen

*