9 augustus 2022

Lezing heemkundekring: Tweehonderd jaar Koninkrijk Holland

Lezing heemkunde

Lezing heemkunde

Op donderdag  13 februari 2014 houdt Hans van Eden voor de heemkundekring een lezing over Tweehonderd jaar Koninkrijk Holland.
Tijdens deze lezing  staat de regeerperiode van vorsten in relatie tot de veranderingen van “het nieuwe Brabant’ centraal. De vraag is in hoeverre het Koningschap van Koning Willem I (1813-1840), Willem II (1840-1849) en Willem III (1849-1890), regentes Emma en Koningin Wilhelmina (vanaf 1898) invloed hebben gehad op de ontwikkelingen van Brabant. Thema’s die aan de orde komen zijn: na de Franse periode in 1813, de broedertwist met de afscheiding van België als gevolg, sociaalculturele aspecten, technologische vooruitgang, democratie in wording, gevangeniswezen en van nijverheid tot industrie en de oprichting van de Boerenleenbank.
Hans van den Eeden, onderzoeksjournalist, heeft verschillende cultuurhistorische publicaties op zijn naam staan. In 2010 hield hij voor de heemkundekring een succesvolle lezing over Lodewijk Napoleon. In het kader van de herdenking van het tweehonderdjarig bestaan van het Koninkrijk Holland belooft zijn lezing weer erg boeiende te worden!
20 uur Dorpshuis Valentijn, Sterksel. Toegang gratis. Ook introducés zijn welkom.

Laat wat van je horen

*