17 mei 2021

King Art

Janske Thijs en Daan Geurts, leerlingen groep 6 Basisschool Dirk Hezius: winnaars King Art

Janske Thijs en Daan Geurts, leerlingen groep 6 Basisschool Dirk Hezius: winnaars King Art

HEEZE – LEENDE – King Art: ‘Wat maak jij voor de koning?’
King Art is een project naar aanleiding van het beeld dat is gemaakt van koning Willem-Alexander voor de raadzaal in het gemeentehuis. Het idee ontstond om ook kinderen een kunstwerk van de koning te laten maken. Alle basisscholen konden meedoen en zich aanmelden voor 11 april.Tijdens de atelierroute, 31 mei en 1 juni waren ook werken van leerlingen te zien van de basisscholen Merlebos en Dirk Hezius in Heeze en St. Jan in Leenderstrijp.

De opdracht was om iets nieuws te maken voor de koning, een kunstwerk dat in de raadzaal van het gemeentehuis kan komen staan bij het werk van kunstenares Ine van Lierop. Dat kon zijn een schilderij, een beeld, maar ook een koningsschoen, een medaille, een kroon, een kledingstuk etc. Het werk mocht individueel of in groepjes worden gemaakt. Het project heeft de naam King Art meegekregen en is geïnitieerd en begeleid door de gemeentelijke cultuurcoach. Doel van het project is om kinderen vertrouwd te maken met kunst in de breedste zin van het woord.

Wedstrijd
Omdat er geen 400 werken in de raadzaal passen, is ervoor gekozen om het project in wedstrijdvorm te gieten. In overleg met het basisonderwijs is ervoor gekozen om de wedstrijd te houden voor de middenbouw. Scholen kiezen zelf de werkstukken van leerlingen of groepswerken uit de middenbouw die meedingen naar de prijs: een ereplaats in de raadzaal van het gemeentehuis.

De jury bestaat uit drie kunstenaars en tevens leden van Kunstkring Eymerick, namelijk Marja Vierstraete, Ine van Lierop en Sjef Cox. Daarnaast is wethouder Mathieu Moons, die kunst en cultuur in zijn portefeuille heeft, als jurylid toegevoegd.

Leerlingen van groep 6 en hun leerkracht van basisschool Dirk Hezius uit Heeze zijn donderdag 12 juni uitgenodigd op het gemeentehuis. Burgemeester Verhoeven zal de groep welkom heten en de leerlingen wat vertellen over de monarchie. Kunstenares Ine van Lierop is aanwezig om te vertellen over haar werk als kunstenares en over haar beeld van de koning dat in de raadzaal staat.
Twee leerlingen van de groep hebben samen een kunstwerk gemaakt, waarmee zij hebben gewonnen (tijdens de atelierroute gekozen door een jury). Zij zullen een filmpje tonen over de totstandkoming van hun werk. En natuurlijk ontvangen zij de felicitaties van de burgemeester en kunstenares.

Laat wat van je horen

*