29 september 2021

Kermismaandag: zonnig, gezellig en geslaagd!

Strijp Kermis 081Op maandag 17 juni vierde het Gilde St. Jan Baptista Leenderstrijp haar kermismaandag. Volgens oud gebruik werd er te voet van Strijp naar Leende gegaan om de eucharistieviering van 9 uur bij te wonen. Tijdens deze H. Mis ging Pastoor Van Meijl in op de vraag “waarom iemand lid wordt van een gilde”. Na afloop van de eucharistieviering werd op het Marktplein een vendelhulde gebracht aan de Kerkelijke en Wereldlijke Overheid, vertegenwoordigd door Pastoor Van Meijl, em. pastoor Van Loon en het voltallige College van Burgemeester en Wethouders. Dit jaar was het precies 175 jaar geleden dat er voor het eerst in de archieven van het gilde melding wordt gemaakt van dit gebruik.

Nadat het gilde op koffie en vlaai was getrakteerd door het gemeentebestuur werd met enkele onderbrekingen naar Strijp gegaan, waar in het gildehuis De Hospes een koffiemaaltijd stond te wachten, waarmee een goede bodem voor het middagprogramma gelegd kon worden.
’s Middags werd er onder bijzonder goede weersomstandigheden op het schietterrein achter de St. Janskapel geschoten om de kermisprijzen, die door de Leendse en Strijpse middenstand beschikbaar werden gesteld. De uitslag van deze schietwedstrijd was als volgt:

Grote Puist:

 1. Jasper van Ham
 2. Jan Bax
 3. Cor van Stipdonk
 4. Ronald Geven
 5. Wilco Dielis
 6. Ronald Geven
 7. Niels van Ham
 8. Jasper van Ham
 9. Wilco Dielis
 10. Frans Schoone
 11. Niels van Ham
 12. Frans Maas
 13. Rob van der Palen
 14. Wim van Ansem
 15. Wilco Dielis

Kleine Puist:

 1. Antoon Bax
 2. Harrie Bax Hzn.
 3. Mieke van Hooff
 4. Antoon Bax
 5. Mariëlle van Hooff
 6. Jan Seijkens
 7. Johan Bax Jzn.
 8. Teun van Mierlo
 9. Remco van Hooff
 10. Mariëlle van Hooff
 11. Teun van Mierlo
 12. Jacob van Hooff
 13. Jan Engelen
 14. Maarten Bax
 15. Antoon Bax

Mede dankzij de goede weersomstandigheden was het wederom goed toeven op het schietterrein van het gilde. Het gilde kijkt dan ook terug op een geslaagde viering van kermismaandag en maakt zich komende week op voor de St. Jansviering met St. Janstrossenwijding op maandagavond 24 juni.
Door: Johan Bax

Laat wat van je horen

*