7 juni 2023

Jubileumjaar Expositie “Erfgoed Nu & Erfstuk Toen”

GELDROP – HEEZE – De familie Van Tuijll van Serooskerken bindt de kastelen van Geldrop en Heeze. Kasteel Geldrop viert dit jaar een jubileum. Van daar tijdens dit Jubileumjaar de Expositie “Erfgoed Nu & Erfstuk Toen” van vrijdag 8 juli t/m zondag 28 aug 2016 in Kasteel Geldrop.

jubileumposter expo 400 jaar (4)Kasteel Geldrop bestaat dit jaar 400 jaar, een periode die herdacht gaat worden met een speciale expositie, met als thema “Erfgoed Nu & Erfstuk Toen”. Een moeilijke titel wellicht maar de bedoeling van deze expositie is om voorwerpen en kunst van nu, te koppelen aan erfstukken uit het verleden want die eersten zullen in de toekomst de erfstukken zijn uit onze tijd.

Om je goed voor te kunnen stellen wat zo’n periode van 400 jaar precies inhoudt, zou je zelf eens in gedachte terug in de tijd moeten gaan en naast een verre voorouder van 400 jaar geleden moeten gaan staan. Er opent zich dan een totaal andere wereld. Er is ander geld, andere kleding, andere moraal etc. Je zult voorouders aantreffen uit andere delen van het land of uit het buitenland, met een andere cultuur, een dialect dat je nauwelijks zou verstaan. Voorouders, met grote en kleine problemen met levens vol momenten van intense vreugde en schrijnend verdriet. Maar een ding is haast wel zeker, ze waren allemaal trots dat ze weer konden voortleven in een nieuwe generatie, een nieuw nageslacht.
Maar wat hebben deze voorouders ons nagelaten en waar zijn al de tastbare herinneringen bewaard gebleven? Je zou die moeten koesteren, want juist daar ligt ons verleden opgeslagen. Al die zaken hebben hun eigen verhaal en verbinden ons heden met het verleden en verschaffen ons gegevens voor onze geschiedschrijving.
Juist daarom heeft de kunstcommissie van het Kasteel Geldrop deze expositie op een zodanige manier opgezet dat voorwerpen en kunst van nu, gekoppeld zijn aan erfstukken uit het verleden, want die eersten zullen in de toekomst de erfstukken zijn uit onze tijd.

“Erfgoed Nu”
Zoals nu naar die mooie erfstukken uit het verleden gekeken kan worden, zo zullen toekomstige generaties ook terug kunnen kijken naar onze huidige tijd. Wat zouden zij dan waardevol en interessant vinden? En als wij dat dan nu zouden weten, wat moeten wij dan nu koesteren en bewaren, zodat wij dat aan aan onze volgende generaties kunnen doorgeven?

“Erfstuk Toen”
Om erfstukken uit het verleden te tonen, moeten die er natuurlijk wel zijn. Dat is vaak een moeilijk punt maar
ons Kasteel Geldrop kan gelukkig nog vele erfstukken laten zien uit het rijke verleden van de mensen die daar gewoond en geleefd hebben of van aangekochte en geschonken stukken.

Expositie “Erfgoed Nu & Erfstuk Toen”
Dankzij de enthousiaste medewerking van kunstenaars die een link hebben met Geldrop of er geboren zijn, kunnen we werk tonen tijdens deze expositie. Sommige deelnemers hebben speciaal voor het jubileumjaar een kunstwerk gemaakt en in bruikleen gegeven. Bij belangstelling kunnen sommige stukken ook aangekocht worden.
Op deze expositie worden werken van voor het merendeel Geldropse kunstenaars gekoppeld aan erfstukken uit het verleden. Een kleine greep uit wat er zoal geëxposeerd wordt:
een kledingstuk van de voormalige barones naast een moderne variant, een designstoel wordt getoond naast een antieke stoel uit het kasteel en een foto collage hangt naast een buste uit het trapportaal. Een manuscript van een bekende schrijver zal naast het schrijfgerei van de Baron geëxposeerd worden. De documentaires “de Canon van Lammers” zullen in een van de kamers van het kasteel te zien zijn. Hierin vertellen mensen vanuit het heden iets over het verleden.
Om de lijst van deelnemende kunstenaars en foto’s te zien van het werk en de inrichting van de expositie kunt u de website van kasteel Geldrop bekijken; www.kasteelgeldrop.nl .

Vanaf begin juli zal daar e.a. op gepresenteerd worden evenals op Facebook.
Het zal een uitermate interessante expositie zijn die zal verrassen en vele momenten van herkenning zal opleveren.
De organisatie hoopt dat u na het bezoek aan deze expositie nog even de rust kunt vinden om een mooie wandeling door de Kasteeltuinen te maken. Luister daar naar het suizen van de eeuwige wind, laat uw gedachten even gaan naar de afgelopen 400jaar, en laat zo heel even de mensen uit het verleden weer tot leven komen,mensen die ons zoveel moois hebben nagelaten.De expositie is elke dag (uitgezonderd op de maandag) te bezoeken van vrijdag 8 juli t/m zondag 28 aug
tussen 14.00 en 17.00 uur. Entree gratis. Adres Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats. Zie ook de website www.kasteelgeldrop.nl

Laat wat van je horen

*