24 maart 2023

Heidegidsen gezocht

Kom kijken naar het schapendrijven (c) foto margot van den boer

Heidegidsen gezocht (c) foto margot van den boer

HEEZE – Vind jij het leuk en belangrijk om kinderen op spannende, belevingsvolle wijze bij de natuur te betrekken? Staatsbosbeheer heeft een jeugdeducatieprogramma in natuurgebied Strabrechtse heide genaamd ‘Heide-expeditie Salamander’. De kinderen ontdekken via speelse doe-opdrachten zoals waterdiertjes scheppen, insecten vangen en stilte ervaren de Strabrechtse heide en het beekdal. Voor de uitvoering van dit programma hebben we enthousiaste vrijwilligers nodig als begeleider, ‘heidegidsen’.

Wat houdt het educatieprogramma in?
Nadat de boswachter met de school een datum heeft afgesproken, neem je de kinderen mee over de Strabrechtse heide om door opdrachten de natuur te beleven. Het programma betrekt de kinderen, en via hen ook hun ouders, bij de natuur in hun omgeving.

Waar ligt de Strabrechtse heide?
Voor ons bekend terrein: ten zuiden van Eindhoven tussen de dorpen Heeze, Leende, Geldrop en Mierlo. Het jeugdprogramma speelt zich af in het zuidwestelijk deel van de Strabrechtse heide, ingang Heeze.

Wat is de Strabrechtse heide?
Met zijn 1850 hectare niet alleen één van de grootste maar ook een van de indrukwekkendste heidegebieden van Noord-Brabant. Op het eerste gezicht denk je een onmetelijke vlakte van alleen struik- en dopheide te zien, maar niets is minder waar. Rond de vennen – het Beuven is het grootste ven van Nederland! – groeien bijzondere planten als waterlepeltje en vleesetende zonnedauw.

Wat vragen we van je?
•             je hebt ervaring en/of affiniteit met het begeleiden van basisschoolkinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar;
•             je gaat graag op stap met een kleine groep kinderen in de natuur en laat ze het liefst zelf de natuur beleven;
•             je bent creatief en flexibel;
•             je bent bereid om regelmatig een doordeweekse dag (’s ochtends of ‘s middags) te helpen, met name in de maanden mei tot en met oktober;
•             je bent enthousiast, positief ingesteld en kan goed samenwerken;
•             De bereidheid om op termijn naast dit programma andere programma’s en excursies/arrangementen te begeleiden en/of te ondersteunen bij evenementen;
•             Je vindt het prima om representatieve Staatsbosbeheer vrijwilligerskleding te dragen
•             je overlegt, op kosten van Staatsbosbeheer, een VOG (verklaring omtrent gedrag, is vereist vanwege het werken met kinderen)

Wat bieden wij je ?
We bieden een inspirerende werkomgeving in een prachtig natuurgebied, veel leuke collega’s, enthousiaste kinderen die je een unieke natuurervaring kunt bieden, nauwe samenwerking met de boswachters. In het voorjaar loop je mee met de ervaren heidegidsen en de boswachter. Hierdoor leer je wat het educatieprogramma inhoudt, je ervaart zelf de opdrachten en krijgt achtergrondinformatie over het gebied. Ook ga je zelfstandig een aantal keren het gebied in, rondom de Plaetse om de omgeving te leren kennen.  Als Staatsbosbeheervrijwilliger ontvang je een abonnement op het magazine van Staatsbosbeheer Naar Buiten, je krijgt de vrijwilligersblad ‘Veldpost’ thuisgestuurd en je ontvangt je eigen vrijwilligerskleding in Staatsbosbeheerstijl. Ook is er jaarlijks een vrijwilligersuitje en een dag of kilometer vergoeding.

Geïnteresseerd?
Stuur dan je motivatie met CV uiterlijk 30 november per email naar boswachter Erik Schram via e.schram@staatsbosbeheer.nl Op woensdag 6 en vrijdag 8 december zijn de intake gesprekken.

Reacties

  1. Walschot Mieke zegt

    belangstelling voor heidegids
    tel. 040-2111324

Laat wat van je horen

*