20 augustus 2022

Heezer Vocaal Ensemble geeft zomeravondconcert in Noorse sfeer

Heezer Vocaal Ensemble Noorse sfeerOp donderdag 6 juni om 20.30 uur geeft het Heezer Vocaal Ensemble samen met het blaaskwintet Cartouche een uniek concert op het kasteel Heeze met op het programma een deel van de zelden uitgevoerde onvoltooide opera Olav Trygvason van de Noorse componist Edward Grieg. Behalve van dit concert kun je genieten van een heerlijke zomeravond met een drankje op de binnenplaats van het kasteel.

Historische Noorse sfeer

Een van de dromen van Edward Grieg was om De Grote Noorse Opera te schrijven, over de Noorse koning Olav Trygvason (Olav I), die regeerde van 995 tot 1000. Olav werd opgevoed in Engeland en toen hij terugkeerde naar zijn vaderland probeerde hij op hardhandige wijze een groot Noors rijk te stichten waarbij hij zijn onderdanen dwong zich tot het Christendom te bekeren. Voor deze opera zou Bjørnsterne Bjørnson, een bekende Noorse schrijver en Nobelprijswinnaar, het libretto schrijven. In 1872 ontstonden de eerste delen van de opera. Grieg en Bjørnson kregen echter ruzie over het verdere verloop van het verhaal. Waarschijnlijk was Bjørnson ook ontstemd over de opbloeiende samenwerking tussen Grieg en de andere bekende Noorse schrijver Henrik Ibsen. Grieg schreef toneelmuziek voor zijn toneelstuk “Peer Gynt”. De samenwerking tussen Grieg en Bjørnson stopte. Vele jaren later, in 1889, heeft Grieg de eerste delen van het libretto van Olav Trygvason van muziek voorzien en zo werd dit een onvoltooide opera die weinig bekendheid heeft gekregen.

Toch is vooral het derde deel zeer indrukwekkend. Het speelt zich af voordat Olav vanuit Engeland in Noorwegen voet aan wal zet en het is een ode aan Noorwegen en zijn (heidense) goden. De muziek, zowel instrumentaal als vocaal, is zeer afwisselend, soms onheilspellend, soms zegevierend, en soms heel liefelijk. Het Heezer Vocaal Ensemble o.l.v. Wim Reijnders wordt hierbij begeleid door het blaaskwintet Cartouche o.l.v. Tieme Kuyper en Fred Hallebeek op piano. De muziek, oorspronkelijk geschreven voor een groot orkest, is door Tieme Kuyper gearrangeerd voor blaaskwintet en piano.

Op het programma staan verder liederen die goed passen op een zomeravond, zoals een wiegelied van de Finse componist Sibelius, en enkele Engelse avondliederen van o.a. Edward Elgar (uit de cantate King Olav) en Arthur Sullivan. Het blaaskwintet zal als tegenwicht van deze romantische stukken een aantal drinkliederen spelen.

Heezer Vocaal Ensemble 30 jaar

Het Heezer Vocaal Ensemble bestaat nu een kleine 30 jaar. Het is een kamerkoor van 20 leden met een klassiek repertoire met vooral muziek uit de Renaissance, maar ze maken ook vaak uitstapjes naar andere muziekperioden, zoals nu in dit concert naar de 19e eeuw. De leden komen niet alleen uit Heeze, maar ook uit Geldrop, Valkenswaard en Nuenen. Meestal worden er twee concerten per jaar gegeven, a capella of met instrumentale begeleiding. Er wordt veel aandacht besteed aan de koorklank.

Philips NatLab medewerkers

Het ensemble Cartouche bestaat uit een vijftal enthousiaste amateurmusici die veelal in de symfonieorkesten in de regio spelen. De spelers zijn lid of spelen vaak mee met het Philips Symfonie Orkest. Als blaaskwintet en pianosextet heeft het ensemble vele optredens en begeleidingen verzorgd in de loop der jaren. Het ensemble is ontstaan als het Kempisch Kwintet, opgericht in 1952 mede door Philips prominent en fluitist dr. A.E. Pannenborg. Het bestond origineel uit Philips NatLab medewerkers. Eduard Pannenborg heeft tot eind jaren ’90 in dit ensemble gespeeld tezamen met Wolter Gelling. Zij mogen ook gezien worden als oprichters van dit ensemble. In de loop der jaren is de bezetting vele malen gewijzigd en aangevuld met gastspelers wanneer het uit te voeren werk daar om vroeg.

Goed weer

Bij goed weer vindt het concert plaats op de binnenplaats van het kasteel, bij slecht weer in het koetshuis. Het concert begint om 20.30 uur, maar om 20 uur kun je al terecht voor een drankje. Ook na het concert, dat een klein uur zal duren, kun je nog (na)genieten: de bar blijft dan nog open. Entree: 5 euro. Kinderen gratis toegang.

Laat wat van je horen

*