29 november 2022

Fietsen van kerk naar kerk

D;n Blaos, symbool voor Leende (c) margot van den boer

Dn Blaos, symbool voor Leende
(c) margot van den boer

REGIO – Op 12 juni is er een fietstocht langs de kerkgebouwen tussen Mierlo en Leende. Een gelegenheid om de kerken te bekijken, andere christenen te ontmoeten – en om de mooie omgeving te verkennen. De Raad van Kerken Geldrop-Mierlo nam het initiatief voor een fietstocht naar katholieke en protestantse kerkgebouwen en heeft een groepje van enthousiaste mensen gevormd dat de tocht heeft voorbereid.

Sinds het begin van 2015 is er een grote Parochie, de Parochie Heilige Nicasius, samengevoegd uit voorheen meerdere parochies. In het gebied van deze parochie staat er een aantal kerkgebouwen: in Geldrop de H. Brigida en de HH Maria en Brigida, in Mierlo de H. Lucia, in Heeze de H. Martinus, in Leende de H. Petrus Banden, in Sterksel de H. Catharina van Alexandrië. Ook zijn er twee kerkgebouwen van Protestantse Gemeenten: in Geldrop het Kruispunt, en in Heeze de Protestantse Kerk aan de Kapelstraat. Dan is er nog de Nicasiuskapel in Heeze, verwijzend naar de naamgever voor de nieuwe parochie. Al deze kerken zijn op 12 juni in principe open van 12.30 uur tot 17.30 uur. U kunt binnen rondkijken en iets te weten komen over kerkelijke kunst en bezienswaardigheden van de betreffende kerk. Koffie, thee en fris is beschikbaar. Er zal informatie van kerkelijke activiteiten aanwezig zijn. In sommige kerken kunt u ook iets doen. De plaatselijke kerken beslissen zelf wat zij willen laten zien.

RK Kerk Sterksel 300

Beeld bij kerk Sterksel

Bij iedere kerk op de route kunt u beginnen aan de fietstocht. U start op eigen tijd, gelegenheid en risico. U krijgt dan een routebeschrijving die u langs alle kerkgebouwen leidt. Wie liever niet de hele route (39km) wil fietsen kan kiezen uit óf de zuidelijke (Heeze, Leende, Sterksel, 15 km) óf de noordelijke lus (Heeze, Mierlo, Geldrop, 24 km). Een centrale ontmoetingsplek, liggend op beide routes, is de H. Martinuskerk in Heeze. Daar treedt om 14 uur en om 15.15 uur het gospelkoor ADAJA uit Uden op, telkens voor ongeveer drie kwartier. Inspirerende muziek in een grote kerk. Liederen die hoop en gemeenschap uitdrukken.

Wie niet kan of wil fietsen kan uiteraard de kerken ook per auto bezoeken. Hopelijk is het mooi fietsweer want ook de fietsroute is de moeite waard!
Welkom bij “Fietsen van kerk naar kerk” op 12 juni!

 

dgvdgva

Laat wat van je horen

*