8 december 2022

Feestelijke opening nieuw Nicasius

dvd

Feestelijke opening (foto Margot van de Boer)

Op vrijdag 24 januari is het nieuwe woonzorgcentrum Nicasius in Heeze officieel geopend. Burgemeester Paul Verhoeven en Ed Rutters, voorzitter raad van bestuur van de St. Anna Zorggroep, openden het gebouw symbolisch. Dit deden zij door ballonnen uit een ballonnenhaag los te knippen.Ananz-directeur Koen van Haaren heette eerder de gasten in dorpshuis ’t Perron welkom: “De afgelopen jaren is er door de gemeente Heeze-Leende, woCom en Ananz intensief samengewerkt aan een toekomstbestendige zorgvoorziening voor ouderen in Heeze. Met de oplevering van het nieuwe woonzorgcentrum Nicasius is deze opgave succesvol afgerond. In het hart van Heeze nemen het nieuwe Nicasius, het appartementengebouw aan het spoor en dorpshuis ’t Perron een centrale plek in.”

Cliënten blijven in hun vertrouwde omgeving

Het nieuwe Nicasius heeft op de eerste verdieping 22 grote, lichte appartementen voor mensen die door lichamelijke aandoening niet meer zelfstandig kunnen wonen. Op de begane grond liggen de groepswoningen waar mensen die dementeren veilig en kleinschalig kunnen wonen. Hierdoor hoeven ouderen, als zij te maken krijgen met dementie, hun vertrouwde dorp niet te verlaten.

Volière

Het nieuwe woonzorgcentrum is een ovaal gebouw met een ruime binnentuin. Hier kunnen cliënten vrijuit dwalen, over paadjes en langs voor hen herkenbare planten en struiken. Gekozen is bijvoorbeeld voor lavendel, hortensia en sierkers. De stichting Vrienden van Nicasius zorgt voor nog meer levendigheid in de tuin, zij hebben vanmiddag een volière geschonken aan Ananz.

Appartementengebouw aan het spoor

Tijdens de sloop en bouw van het woonzorgcentrum hebben cliënten in het appartementengebouw aan het spoor gewoond. Vanuit deze plek hebben zij het huidige woonzorgcentrum maand voor maand meer gestalte zien krijgen. Door het overheidsbeleid om wonen en zorg van elkaar te scheiden, verhuisden niet alle cliënten naar de nieuwbouw. Alleen cliënten met een zwaardere zorgvraag hebben hun intrek genomen in het nieuwe woonzorgcentrum. Cliënten met een lichtere zorgvraag blijven in de appartementen wonen. Woningcorporatie woCom verhuurt deze, Ananz levert daar alle benodigde zorg op maat.

Laat wat van je horen

*