8 december 2022

Expositie Alexander Bobkin in Galerie des Beaux Arts

HEEZE – Van 6 maart tot 1 mei aanstaande zijn werken van Alexander Bobkin te zien in Galerie des Beaux Arts aan de Jan Deckersstraat 45 te Heeze.

Openingstijden galerie:
Woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00
Zondag van 13.00 tot 17.00

werk van Alexander Bobkin

werk van Alexander Bobkin

De kunstenaar Alexander Bobkin (1952, Novokoeznetsk) is geboren in Siberië en heeft zijn opleiding gevolgd aan de kunstacademie van eeuwenoude stad Jaroslavl ten noordoosten van Moskou. Na terugkeer in zijn geboortestad verwierf Bobkin faam als maker van prijswinnende etsen, die hem naast een inkomen ook zoveel bekenheid in de voormalige Sovjet-Unie opleverden, dat zijn werk ook in het buitenland geëxposeerd werd. Een aantal musea hebben sindsdien schilderijen van Bobkin aan de collectie toegevoegd. Tot deze musea behoren onder meer : Museum of Modern Art Novokoeznetsk; Kemerovo Regional Art Museum en het State Museum of Oriental Art te Moscow. Inmiddels is het al lang geleden dat Bobkin tijdens een van zijn reizen in Nederland bleef steken en zich aan de Waal vestigde.

Reizen in de geest
De mens is van nature een reiziger, steeds op zoek naar nieuwe vergezichten. Een kunstenaar is een reiziger bij uitstek, altijd op zoek naar het nieuwe. De Russische avant-garde aan het begin van de 2oe eeuw zocht naar nieuwe vormen. Geen gelijkende afbeeldingen van de zichtbare werkelijkheid, maar eigen vormen met hun eigen werkelijkheid. Dat geldt ook voor Alexander Bobkin. Zijn probleem met de academiestijl waarin hij werd opgeleid, was het gebrek aan reislust. Het statische, academische, hoezeer dit ook technisch volmaakt mocht zijn, was te veel vervuld van de zichtbare werkelijkheid. Deze reis is niet geestelijk en voor Bobkin niet interessant. Het gaat hem niet om de uiterlijke werkelijkheid maar om de verinnerlijkte gelijkenis: ‘Wat je schildert is niet belangrijk, de “mentale” werkelijkheid erachter geeft leven aan een kunstwerk.’ Dit is de reis van Alexander Bobkin, een reis in de verborgen werkelijkheid achter het zichtbare beeld.

Laat wat van je horen

*