27 januari 2023

Euronext start eind juni met nieuwe mkb-beurs

Euronext opent in juni een nieuwe mkb-beurs, waardoor het midden- en kleinbedrijf (mkb) makkelijker toegang krijgt tot de kapitaalmarkt. Om de toegangsdrempel te verlagen gaan de noterings- en transferkosten drastisch omlaag. Het is de bedoeling dat de in Nederland weinig succesvolle Alternextbeurs in de mkb-beurs wordt ondergebracht. Ook de kleinere beursfondsen (smallcaps) zullen er onderdak vinden.
“Het verschil met de huidige Alternextbeurs is dat de nieuwe mkb-beurs veel lagere kosten en eisen zal hebben. Alternext was gericht op relatief grote fondsen. Meer gericht op aandelen dan op obligaties. De hele kosten- en toetsingsstructuur was erop afgestemd. Die beurs was voor een gemiddeld mkb-bedrijf gewoon te duur,” aldus diverse ingewijden.
VNO-NCW juicht de komst van de beurs, die naast Amsterdam en Parijs ook in Brussel en Lissabon moeten worden geopend, toe. “Het mkb is naarstig op zoek naar een alternatieve financieringsplek,” schrijft de werkgeversorganisatie. “De banken staan op de rem, lenen niet zo makkelijk meer geld uit aan bedrijven. Dat is lastig, want tot nu toe is de bank vrijwel de enige geldschieter van het mkb.”
Bron: VNO-NCW

Laat wat van je horen

*