29 november 2022

Dweile onder d’n tôrre: ondanks kou druk en gezellig

Lind Dweilt onde r

Lind Dweilt onder d’n Tôrre

Vandaag vond in Blaosdonk de vijfde editie van Tour d’n Blaos – dweile onder d’n Tôrre plaats. De deelnemende Blaozers en Blaozerinnekes en andere carnavalsvierders gingen verspreid over vier groepen en vergezeld van maar liefst tien dweilorkesten gingen dweilend langs de horecagelegenheden van Blaosdonk. Ondanks het koude weer was het een echt ouderwets straatcarnaval, maar om diezelfde reden was het ook druk in de deelnemende kroegen. Naast de traditionele spellen in iedere horecagelegenheid was er ook entertainment in de vorm van live muziek. Om 17.15 uur werd in Blaospaleis De Meent een ‘grande finale’ gehouden waarbij alle deelnemende muziekgroepen op toerbeurt vanaf het podium probeerden het dak van De Meent eraf te spelen, gevolgd door de prijsuitreiking in Blaospaleis De Meent.
’s Morgens vond vanaf 11.00 uur de spectaculaire steppenrace voor de kinderen van de basisschool plaats. Deze spannende wedstrijd, die rechtstreeks werd verslagen door Omroep Brabant – Dweilradio, kende een deelnemersveld van ruim 80 kinderen. De uitslag van de steppenrace is als volgt:

Groep 1 en 2
1e prijs Taiko van Alphen
2e prijs Xander Steuten
3e prijs Jasper Verhoeven

Groep 3 en 4
1e prijs Koen van Weert
2e prijs John Borgers
3e prijs Fleur Valent

Groep 5 en 6
1e prijs Jordy Maas
2e prijs Ivo de Win
3e prijs Luuk van Weert

Groep 7 en 8
1e prijs Roel Martens
2e prijs Joost van Eerd
3e prijs Jeugdadjudant Mathijs Oomen

Omstreeks 18 uur begon in Blaospaleis De Meent de prijsuitreiking van de Tour d’n Blaos. De uitslag:

1e prijs Groepen : Sneak Preview
1e prijs Jeugdgroepen: Jeugd van “Wij houden elkaar aan ’t lijntje”
1e prijs Jeugd individueel: Martine “Dansmarietje”
1e prijs Beste idee volwassenen: Anneke Bijnen
1e prijs Beste idee jeugd: “Bink”
1e prijs Kaartprijzen: Gangsters Family

Na afloop van de prijsuitreiking wordt het carnavalsfeest nog doorgezet tot omstreeks middernacht. Dan zal voor het voormalige gemeentehuis de popverbranding plaatsvinden, de vlag van Blaosdonk worden gestreken en de sleutels van Blaosdonk worden ingenomen, waarmee de macht over Blaosdonk wordt teruggegeven aan de gemeente Heeze-Leende door zowel Prins Coen dun Urste en Prinses Ilse als door Jeugdprins Stan en Jeugdprinses Maud. Carnavalsvereniging De Lindse Blaos kan terugkijken op een schitterend verlopen carnaval en wil daarom bij voorbaat iedereen bedanken die zijn of haar steentje heeft bijgedragen.

Laat wat van je horen

*