6 december 2022

Carnaval in Blaosdonk is weer geslaagd!

Halve Garen (c) margot van den boer

Halve Garen
(c) margot van den boer

LIND – BLAOSDONK – Dinsdag 9 februari werd in Blaosdonk alweer de achtste editie van “Dweile onder d’n Tôrre” gehouden. Onder begeleiding van vijf muziekkapellen dweilde carnavalvierend Blaosdonk, ondanks het regenachtige weer, van kroeg naar kroeg. Bij iedere kroeg werd er een ludiek spel gehouden.
Het katerontbijt, waarmee ook dit jaar Dweile onder dun Tôrre begon was nog drukker bezocht dan vorig jaar. Meer dan 300 carnavalsvierders kregen tussen 11.00 uur en 12.30 uur in Blaospaleis De Meent door de Raad van Elf gebakken eieren met spek en worstjes en witte bonen in tomatensaus geserveerd terwijl de muziekgroepen BORL en de Bakband voor de carnavaleske nood zorgden. Met dit ontbijt werd een goede bodem gelegd voor het verdere programma.
Vanaf 17.15 uur werd in Blaospaleis De Meent een ‘grande finale’ gehouden waarbij alle deelnemende muziekgroepen op toerbeurt probeerden het dak van De Meent eraf te spelen.
Ook dit jaar werd de ludieke prijs “De dweil van Lind” uitgereikt. Deze prijs komt iemand toe die zich opvallend gedraagt of opvallend gekleed gaat tijdens het “Dweile onder dun Tôrre”. Dit jaar werd deze prijs door Prins Jan-Willem dun Urste uitgereikt aan ‘jager’ Marie-Jeanne Slaats.

Na afloop van de prijsuitreiking werd het carnavalsfeest nog doorgezet tot middernacht. Om klokslag twaalf uur begon voor het voormalige gemeentehuis de popverbranding, werd de vlag van Blaosdonk weer gestreken en werden de sleutels van Blaosdonk door gemeenteraadslid Frans van Mierlo ingenomen, waarmee de macht over Blaosdonk wordt teruggegeven aan de gemeente Heeze-Leende door zowel Prins Jan-Willem dun Urste en Prinses Robyn als door Jeugdprins Koen en Jeugdprinses Ellis. Uiteraard werd bij de popverbranding ook nog stilgestaan bij de successen die de Leendse wagenbouwersgroepen behaalden bij de carnavalsoptochten in Budel en in Sterksel. Ook daar liet Blaosdonk zich weer van de goede kant zien.

Meteen erna werden door de carnavalsvereniging en vele vrijwilligers alle herinneringen aan carnaval 2016 weer worden opgeruimd. ’s Avonds waren veel carnavalsvierders samen met Prins Jan-Willem dun Urste en Prinses Robyn in de eucharistieviering bij gelegenheid van Aswoensdag, waar ook de askruisjes worden uitgereikt.

CV de Lolmakers (c) margot van den boer

CV de Lolmakers
(c) margot van den boer

Carnavalsvereniging De Lindse Blaos kan terugkijken op een schitterend verlopen carnaval en wil daarom iedereen bedanken die zijn/haar steentje hieraan heeft bijgedragen.

Op zaterdagavond 20 februari 2016 organiseert carnavalsvereniging De Lindse Blaos een feestavond voor iedereen die van carnaval 2016 weer een fantastische happening heeft gemaakt.
Tot deze groep behoren alle commissieleden, medewerkers aan de bals, deelnemers aan de tonpraotersaovonden, opbouwmedewerkers, deelnemers aan de optocht, muziekkapellen, organisatie Dweile onder d’n Tôrre, organisatie Jeugdcarnaval, etc., etc.
Dit feest wordt gehouden bij Brasserie Gezellig en begint om 21.00 uur. Voor gezelligheid, muziek, een hapje en een vriendelijke consumptieprijs wordt gezorgd.
Carnavalsvereniging De Lindse Blaos hoopt daarom iedereen te treffen om nog eens terug te kijken op een geweldig, gezellig en geslaagd carnaval 2016!

Laat wat van je horen

*