17 september 2021

Brief aan 159 jongeren in Heeze-Leende: Donor worden, beslis je dat zelf?

donor worden cropDeze week hebben in de Gemeente Heeze-Leende 159 jongeren die geboren zijn in 1994, het donorregistratieformulier ontvangen. Daarin is de vraag gesteld: Ben jij al DONOR?
Hoewel donorschap een bloedserieus onderwerp is, want per jaar overlijden zo’n 150 patiënten die te lang op een donororgaan moeten wachten, heeft de actie een speels tintje. Er is een website met een Donorvergelijker, die de verschillen tussen de kernen Heeze, Leende en Sterksel aangeeft. Daar is te zien dat Sterksel nog wat in te halen heeft.
Je kunt een  persoonlijke Facebookvideo maken waarin je ziet wat er zou gebeuren als je niet zelf, maar je ouders laat beslissen. De video eindigt met ‘Bepaal zelf of je donor wil zijn of niet’. Willemijn uit 1994 onderschrijft deze conclusie: ‘Ik zou niet willen dat nabestaanden iets voor mij moeten besluiten als mij iets overkomt. Het is niet zomaar iets, het gaat om míjn lichaam. Wat daarmee gebeurt, wil ik zelf bepalen.’

Lees ook zes persoonlijke verhalen van jongeren die betrokken zijn bij orgaandonatie, en die speciaal gemaakt zijn ter ondersteuning van de campagne. Deel het verhaal van Willemijn, Rose, Bert, Hannah, Véronique, of dat van Fernando en Ricardo.

En volg @donorinfo op Twitter en meld je aan op Facebook.com/JaofNee. Hier zie je alle campagne-uitingen voorbij komen en kun je relevante berichten forwarden of delen.

Laat wat van je horen

*