7 oktober 2022

Brabantsedag: 60ste editie officieel van start

brabantsedag presentatie 010617-3674 (3)HEEZE – Het cultuurfestival Brabantsedag ging van start tijdens de jaarlijkse ‘aftrap’. De optocht op de laatste zondag van augustus is weliswaar het hoogtepunt van de Brabantsedag in Heeze, maar het programma in de week daarvoor is in deze jubileumeditie om van te smullen. Van 19 tot en met 27 augustus kunnen bezoekers van het cultuurfestival de hele week genieten van muziek en theater (ook voor kinderen), cabaret, exposities en activiteiten.

De avond van de aftrap opende met een videopresentatie van een heel jaar Brabantsedag. Van het moment van de bekendmaking van het thema, langs mooie inkijkjes in het bouwproces en bijzondere beelden van de optocht, exclusief materiaal van het festival tot en met het opruimen na afloop.

Presentatie jubileumboek
Voor dit 60-jarig jubileum hebben verschillende leden van de Stichting Brabantsedag een boek samengesteld waarin de thema’s zijn behandeld, die in die 60 jaar de leidraad waren voor al die schitterende optochten en nevenactiviteiten. Tijdens de avond werd Klaasje Douma, lid van de themacommissie van de Brabantsedag, in de bloemetjes gezet voor haar uitgebreide speurwerk in de archieven van de stichting naar alles wat vermeldenswaard was. Ook schreef zij de inleidende teksten van het boek. Het boek “60 jaar thema verbeeld” is te bestellen via www.brabantsedag.nl.

brabantsedag presentatie 010617-3674 (24)Ontwerpen wagenbouwers al te bezichtigen
Andere sterren van de avond waren de wagenbouwers. Ook dit jaar konden de wagenbouwers de honderden bezoekers na de officiële bijeenkomst vertellen over hun ontwerpen voor de “Parade van Vermaeck”.

brabantsedag presentatie 010617-3674 (19)

 

 

 

Artiesten van topniveau, ook uit de regio
Het is de programmeurs van de Brabantsedag gelukt artiesten van topniveau naar Heeze te halen. Zo zal er muziek zijn van het bekende Gare du Nord, een spetterende energy-band. Er is een Brabantse middag vol humor, dialect en muziek van regionale artiesten. In de zogenoemde verrassingstent zal de cultuurgezant van de Brabantsedag Björn van der Doelen optreden met zijn band. Op alle dagen is er wel ergens muziek te beluisteren; jazz, pop, folk of klassiek. Voor kinderen komt de bekende schrijver Jacques Vriens optreden met zijn cabaret de Kindertemmer, over twee vervelende kinderen die getemd moeten worden. Wie van cabaret houdt, wordt goed bediend met docent/cabaretier Johan Goossens die u meeneemt naar uw schooltijd en Ernest Beuving, die samen met het koor Lanara uit Heeze zijn voorstelling “Klap van de korenmolen” uitvoert. In de verrassingstent treedt de bekende cabaretier Rob Scheepers op.

Van de exposities is dit jaar de Parade van Tom Janssens speciaal aangevuld met foto’s van de Brabantsedag. Buiten op het Strabrechtplein zijn nu al zijn aparte, grote optochtfoto’s te zien en binnen in het gemeentehuis komen straks de foto’s over het bouwproces van vier wagenbouwersgroepen te hangen. Kijk op www.brabantsedag.nl voor het volledige programmaoverzicht en voor de kaartverkoop.

Bruisend slotweekend
Op zaterdag 26 en zondag 27 augustus vindt de Brabantsedag Smaak & Stijl plaats op het plein voor het gemeentehuis. Kunst, muziek en theater gecombineerd met alles wat bourgondisch Brabant te bieden heeft. De Tuin van Vermaak achter het gemeentehuis staat het hele weekend in het teken van live muziek en verrassend straattheater met de Ganzenfanfare.

Uniek rollend straattheater
Het hoogtepunt van de Brabantsedag vormt de echte Parade van Vermaeck, de optocht op zondag 27 augustus. De 16 deelnemende wagenbouwersgroepen met zo’n 2000 acteurs zorgen voor uniek rollend straattheater waarbij ze de historie van Brabant op unieke wijze opnieuw tot leven brengen, met een link naar het heden. Dit jaar vormen allerlei vormen van vermaak de inspiratiebron voor de creaties. De wagens zullen bovendien allemaal vooraf worden gegaan door een span Kempische trekpaarden. Daarmee worden twee bijzondere tradities op één dag bij elkaar gebracht. De Brabantsedag trekt jaarlijks ruim 30 duizend bezoekers en is erkend op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het volledige programma is te vinden op www.brabantsedag.nl . Via de website kunnen kaarten in de voorverkoop worden besteld.
De optocht begint dit jaar een half uur eerder, om 13:30 uur, zodat bezoekers meer tijd hebben om van de activiteiten na de optocht te genieten.

Laat wat van je horen

*