20 augustus 2022

Brabantsedag 2013 legt de lat hoog

Ridder met mobieltje, verleden en heden

Ridder met mobieltje, verleden en heden

Woensdagavond 29 mei 2013 vond de officiële aftrap plaats van de 56ste Brabantsedag. In conferentiehotel Kapellerput werd aan een groot aantal betrokkenen het programma gepresenteerd van het negen dagen durende cultuurfestival in Heeze, dit jaar van 17 tot en met 25 augustus 2013. Sef Sweegers, functionaris marketing en pr, benadrukte in zijn openingswoord de uitgangspunten: creativiteit en innovatie, om er meteen aan toe te voegen dat de Brabantsedag ook enkele waardevolle tradities kent. De Brabantsedag is een breedgedragen evenement. Met de hoogstaande reputatie leggen alle betrokkenen zichzelf  een grote verplichting op. Met andere woorden: ze gaan ervoor.
Voorzitter Frans Bakermans en ambassadeur Gerard van Maasakkers (‘Je moet een keer op vakantie.’) moesten wegens verblijf in het buitenland verstek laten gaan, maar konden dankzij de digitale techniek in beeld en geluid acte de présence geven en de zaal gelukwensen met deze start.

Het thema is dit jaar: ‘Hoezo Middeleeuws?!’ De Middeleeuwen worden veelal gekenmerkt als een donkere periode. Toch heeft deze periode (500-1500 n.Chr.) veel goeds gebracht, bijvoorbeeld het wateruurwerk en de druktechniek. Opvallende onderwerpen die ook de huidige tijd nog sieren, staan dan ook centraal, zowel voor het theaterprogramma, maar vooral voor de cultuurhistorische optocht. De wagenbouwers krijgen de opdracht clichés te mijden en in hun uitbeelding elementen uit het verleden met het heden te verbinden. De Rooie Hoek lichtte een tip van de sluier: een ingenieus ontwerp van historische marktplaatsen met hedendaagse beeldschermen.

Programma

Tijdens het cultuurfestival voorafgaand aan de cultuurhistorische optocht verwelkomen we dit jaar onder meer muziek van bariton Hans van Heiningen (een klassiek meezingconcert), zangeres Leoni Jansen, maar ook Lipstick, Millers Inc. en Allez Soldaat. Ook schuiven schrijvers Charles den Tex en Sybren Kalkman aan, komt Wim Daniëls vertellen, is er cabaret van Johan Goossens en Mark van de Veerdonk en is er een avondvullende show van jong aanstormend talent uit Heeze en omgeving, die tijdens de Brabantsedag een podium krijgen.

Bijzondere expositie van schoenen

In het kader van het thema zijn er gedurende het festival twee exposities te zien: extravagante schoenen en fraaie luchtfotografie van Karel Tomeï.
Het slotwoord is zoals gebruikelijk aan de cultuurhistorische optocht op de laatste zondag van augustus, waar 17 wagenbouwersgroepen met zo’n 2000 acteurs de historie van Brabant op unieke wijze weer terug tot leven brengen. Uiteraard vormt ook hier ‘Hoezo Middeleeuws?!’ weer de rode draad.

Het evenement trekt jaarlijks circa 40 duizend bezoekers en werd onlangs erkend op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.
Volg de ontwikkelingen rond Brabantsedag en het programma. De Brabantsedag is natuurlijk ook op Facebook, Twitter en Pinterest te volgen.

Laat wat van je horen

*