29 januari 2022

17 aanhoudingen tijdens 25ste provinciale hennepactiedag

Grotere vondst in Leende

Onder regie van de Taskforce aanpak georganiseerde criminaliteit zijn op dinsdag 6 augustus 2013 in de politie-eenheden Zeeland – West-Brabant en Oost-Brabant 18 hennepkwekerijen ontruimd. Hierbij zijn 17 aanhoudingen verricht waarvan 8 op 1 locatie, omdat de aanwezige hennepplanten daar rijp waren om te oogsten.
De opzienbarendste vondsten waren deze keer in Steenbergen en in Leende. Op beide locaties trof de politie flinke hoeveelheden hennepplanten aan in wel 5 verschillende ruimtes van die woningen.

18 hennepkwekerijen, ruim 4.000 planten en bijna 4.000 hennepstekjes

In totaal zijn tijdens de provinciale hennepactiedag (die nu 25 keer is gehouden) 18 kwekerijen ontmanteld in Breda, Cuijk, Eindhoven, Etten-Leur, Halsteren, ‘s-Hertogenbosch, Leende, Nuland, Roosendaal, Standaardbuiten en Tilburg. Ruim 4.000 hennepplanten zijn in beslag genomen en vernietigd. Daarnaast troffen de hennepteams op twee locaties geen in werking zijnde kwekerij, maar waren er voldoende indicaties voor een eerste hennepoogst. Tenslotte zijn er op twee andere locaties bijna 4.000 hennepstekjes in beslag genomen en vernietigd.

Georganiseerde Brabantse overheid

De hennepruimingen passen in de bredere aanpak van de Taskforce B5 om de georganiseerde (hennep)criminaliteit als georganiseerde overheid te bestrijden. Voorafgaand aan de provinciale hennepdagen bouwen de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeenten en de Belastingdienst per adres een gezamenlijke informatiepositie op. En ook na de actiedag blijven de partners actief. Het door de politie opgemaakte proces verbaal wordt niet alleen naar het Openbaar Ministerie gestuurd, maar ook de partners ontvangen een exemplaar. Op basis hiervan kan de gemeente bestuurlijke maatregelen nemen en kan de Belastingdienst besluiten om aanslagen inkomstenbelasting op te leggen voor de genoten criminele winst uit de hennepteelt. Bovendien doet de netbeheerder bij diefstal van stroom aangifte en volgt een factuur van geleden schade.

Laat wat van je horen

*