23 maart 2023

16 hennepkwekerijen geruimd in Brabant

Onder regie van de Taskforce aanpak georganiseerde criminaliteit zijn woensdag 20 en donderdag 21 maart in 8 verschillende Brabantse steden en dorpen 16 hennepkwekerijen ontruimd. In totaal zijn hierbij ruim 5.800 hennepplanten vernietigd, 6 verdachten aangehouden en 8 personen ter plaatse gehoord. De meest opzienbarende vondsten zijn woensdag gedaan in Valkenswaard en Helmond. In Valkenwaard werd na grondig speurwerk een ondergrondse hennepbunker ontmanteld. Daarin stonden ruim 1.800 hennepplanten. In Helmond trof de politie in een bedrijfspand een hennepkwekerij aan met ruim 1.200 planten.

Ruim 5800 planten, 6 aanhoudingen en inbeslagname voertuig

In totaal zijn tijdens de provinciale hennepactiedag 16 kwekerijen ontmanteld in Bergen op Zoom, Breda, Fijnaart, Helmond, Prinsenbeek, Roosendaal, Tilburg en Valkenswaard. Daarnaast trof het hennepteam in Tilburg een hennepstekkerij aan met ruim 400 hennepstekjes en werd een kwekerij in aanbouw gevonden. Op een ander adres werd ruim 8 kilo gebruiksklare hennep in beslag genomen. Tot slot nam de politie ook 1 voertuig en 3 dure televisies direct in beslag.

Georganiseerde Brabantse overheid

De hennepruimingen passen in de bredere aanpak van de Taskforce B5 om de georganiseerde (hennep)criminaliteit als georganiseerde overheid te bestrijden. Voorafgaand aan de provinciale hennepdagen bouwen de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeenten en de Belastingdienst per adres een gezamenlijke informatiepositie op. Het door de politie opgemaakte proces-verbaal wordt niet alleen naar het Openbaar Ministerie gestuurd, maar ook de partners ontvangen een exemplaar. Op basis hiervan kan de gemeente bestuurlijke maatregelen nemen en kan de Belastingdienst besluiten om aanslagen inkomstenbelasting op te leggen voor de genoten criminele winst uit de hennepteelt. Bovendien doet de netbeheerder bij diefstal van stroom aangifte en volgt een factuur van geleden schade.

Laat wat van je horen

*