2 juni 2020

Witlof

“Tomaten, sla, bloemkool en broccoli zie je het jaar rond bij de groenten afdeling van een willekeurige supermarkt. Groenten, die bij de zomer en het najaar horen, in de winter aangevoerd uit verre warmere landen. Vaak zelfs buiten de EU.
Niet goed voor onze omgeving en onze tuinbouw sector. Tot voor ruim 10 jaar geleden was dat minder vanzelfsprekend: spruitjes en koolsoorten, rode bietjes en verwerkte groenten, zoals zuurkool waren dagelijkse kost. Hetzelfde geldt voor witlof. Hier een bekende groente maar elders in de wereld een onbekende verschijning.

Witlof is eigenlijk geen echt oud gewas: in een champignonkelder nabij Brussel werd in 1850 de eerste witlof getrokken. Na het oogsten van de witlofwortel worden de wortels in een donkere ruimte “getrokken”. Op de wortel ontstaat dan bij de juiste omstandigheden een uitloper: de witlof zoals wij hem kennen. Deze blijft wit omdat er geen licht aan te pas komt en er dus ook geen bladgroen ontstaat.

Het ‘wit loof’ is lang een Belgische verschijning geweest. Op de Brusselse markt werd hij in 1867 voor het eerst aan de consument aangeboden.

Vroeger was het een typische winter- en voorjaars groente. Tegenwoordig is hij het jaar rond verkrijgbaar. Door veredeling zijn de witlof kropjes minder bitter en steviger dan vroeger. Ondanks een ruimer aanbod en minder dominante smaak neemt de consumptie in Nederland af.

Gelezen in Nieuwsbrief Plattelandsvereniging Hei, Heg & Hoogeind

Laat wat van je horen

*