17 juni 2019

St Jorisgilde viert patroonsdag

Alysa

Alissa Rooijakkers ontvang versierselen

HEEZE – Afgelopen zaterdag, 13 april, vierde het Sint Jorisgilde Heeze haar patroondag. De leden van het gilde verzamelde zich in het gildepaviljoen “De Santen”. Met slaande trom en vliegend vaandel trok het gilde naar de Sint Martinuskerk voor de gezongen Heilige mis. Na de vendelde hulde aan pater Mervin ging het in optocht naar het gildeterrein. Eerst koffie, daarna alles in gereedheid brengen voor het Prins schieten. Alissa Rooijakkers moest haar titel als prins verdedigen. Na een spanende strijd wist Alissa na het 41e schot haar titel te promoveren. Ze straalde van blijdschap.

Jan van Lierop, 40 jaar bij het Gilde

Jan van Lierop, 40 jaar bij het Gilde

Nu was het moment aangebroken voor de huldigingen. Eerst werd Alissa geïnstalleerd als prins. Hierna werd Jan van Lierop jr. naar voren geroepen. Hij werd in het zonnetje gezet omdat hij 40 jaar vendelier is bij het Sint Jorisgilde. In deze periode was hij ook nog Vaandrig, Koning, en Koningsdeken. Hij werd geprezen om zijn tomeloze inzet voor het gilde. Hij kreeg hiervoor een zilveren gildeonderscheiding en een speciale fles gildewijn. Voor zijn vrouw was er een bos bloemen. De kinderen van Jan waren ook aanwezig bij de huldiging.

 

Vendelhulde voor Jan en Alissa

Vendelhulde voor Jan en Alissa

Voor Jan en Alissa was na afloop van de huldiging, een vendelhulde. Het een en ander werd afgeslopen met een heerlijke gildelunch. Tijdens deze lunch bood koning Stephan Nuijts zijn Koningschild aan aan het gilde.

Tijdens de feestavond werden Toon van Dijk, Ad va Eersel en Bert van Leijsen 25 jaar begunstiger en Henk Bosman en Arno Driessen 40 jaar begunstiger in het zonnetje gezet. Het gilde kan terug zien op een geslaagde Sint Jorisdag.

 

Laat wat van je horen

*