8 augustus 2020

PVGE: Heksen vervolgingen in Z.O. Brabant

Heksen en demonen

Heksen en demonen

HEEZE-LEENDE – GELDROP-MIERLO – De afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van de seniorenvereniging PVGE organiseert op woensdag 2 november een lezing in ’t Perron in Heeze over Heksen en Demonen door Aad Engelfriet.

Pas in de tijd van de Renaissance, vanaf de 16e eeuw en dus niet in de Middeleeuwen, zoals vaak wordt gedacht, zouden de heksenvervolgingen hun trieste hoogtepunt bereiken. Hekserij werd beschouwd als een sekte, vrouwen die de duivel aanbaden en seks met hem hadden tijdens zogenaamde heksensabbats. Tot 1700 zijn ca. 40.000 tot 100.000 mensen wegens hekserij aangeklaagd! Hoe kon dat gebeuren, wat was de rol van de kerk, waar kwam het denken over heksen vandaan? Het feminisme zou mogelijk niet zijn ontstaan zonder de heksenvervolgingen, en zou ook gebaseerd zijn op Lilith, de vrouwelijke Lucifer. Beruchte boeken als de Heksenhamer zouden heel lang worden gebruikt als onderzoeksmethode.

pvge-bernard-de-merodestraatIn onze regio begon het rond 1595, in Heeze en Leende. In één week werden 16 vrouwen gewurgd en verbrand op de Strabrechtse Heide bij de nog steeds bestaande Galgenberg of Hoenderboom. Erna werden 2 echtparen uit Asten aangeklaagd. Ook vrouwen uit Someren, Asten, Cranendonck, Lierop, Helmond en Geldrop werden beschuldigd. Brein achter deze vervolgingen waren Erasmus van Grevenbroek, Heer van Mierlo en Lierop en Bernard van Merode, Heer van Asten, in Asten is een straat naar hem vernoemd! Zijn slachtoffer Anna Ceelen heeft pas sinds kort een eigen museum… Ook de dienstmeid van de Geldropse pastoor werd opgepakt. Deze pastoor van Geldrop, Adam Weijns, beklaagde zich bij Bisschop Ghisbertus Masius van ‘s-Hertogenbosch. De Bossche schepenen voorkwamen uiteindelijk meerdere doodvonnissen. De definitieve vonnissen werden voorgelegd aan een hogere rechtbank te Cuyck. Ook werd een klacht ingediend bij de Raad van Brabant in Brussel.

Anneke Tanneke

Anneke Tanneke

Ook aandacht voor het echte verhaal van Anneke Tanneke Toverheks uit het Vlaamse Tielt…..
Ooit belde een journalist Aad met de vraag, heeft u misschien een leuk verhaal over heksen, nadat Aad een paar dingen genoemd had, werd het helemaal stil…
Waar komen trouwens allerlei “bijgeloven” vandaan, bijv. het getal 13, in China het getal 4, zwarte katten, Haloween etc. Onze beeldvorming over heksen werd sterk beïnvloed door Walt Disney en de Gebroeders Grimm die oude volksverhalen opdiepten en evt. aanpasten tot “onze” sprookjes. Ook nu nog zijn er mensen die zich Wicca’s noemen en o.m. teruggrijpen naar bijv. Druïden en Barden.
Woensdag 2 November, ’t Perron Schoolstraat 48, Heeze
Aanvang 14.oo uur, zaal open om 13:30 uur.
De deelname is gratis voor leden PVGE Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende. Alle anderen betalen €3 pp. Te betalen bij binnenkomst.
Graag vooraf aanmelden bij Max van Hofweegen, tel 040 226 3334.
E-mail: MaxvHofweegen@Gmail.com

pvge

Laat wat van je horen

*