6 april 2020

Politie controleert preventief in de strijd tegen woninginbraken

Op donderdag 13 juni hield de politie preventieve woninginbraakcontroles in samenwerking met de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van Valkenswaard, Waalre, Nuenen, Heeze-Leende en Geldrop-Mierlo.

De controles waren tweeledig. Enerzijds ging de politie de wijk in om woningen te controleren op inbraakgevoelige situaties met het doel bewoners hiervan bewust te maken. Anderzijds controleerde de politie verkeersdeelnemers op verschillende in- en uitvalswegen. Deze controles vinden in de toekomst regelmatig plaats.

Voetjesactie

In de wijken ’t Gegraaf (Valkenswaard), de Voldijn (Waalre), de Zesgehuchten (Geldrop), de Smits van Oyenlaan (Nuenen), de Bloemenwijk (Leende) en De Nieuwe Hoeven (Heeze) vonden donderdag de preventieve controles plaats. In deze wijken werd de laatste twee maanden meer ingebroken dan op andere locaties. Uit onderzoek blijkt dat de weken na een inbraak, in de directe omgeving, een verhoogde kans bestaat op een volgende woninginbraak. Een inbreker keert vaak terug in een wijk omdat hij denkt te weten welke buit hij kan verwachten, hoe hij binnen kan komen en hoe hij gemakkelijk weg kan komen.

Tijdens de actie, werden zogenoemde “voetjes” achtergelaten bij woningen waarbij diefstalstimulerende situaties werden aantroffen. Deze kartonnen “voetjes” hebben de vorm van een schoenafdruk met daarop de tekst: “Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn…”. Er werden donderdag in totaal 233 voetjes afgegeven of in brievenbussen gestopt. Het ging onder meer om situaties waarbij schuurtjes niet waren afgesloten, veel woningen waarvan de achterdeur niet was afgesloten en niet afgesloten deuren/poorten. Ook werd een groot aantal mensen in de buurt aangesproken op onveilige situaties.

Controles toegangswegen

Op de diverse toegangswegen zijn verkeersdeelnemers gecontroleerd. Omdat deze actie zich toespitst op woninginbraken lag de focus onder meer op verdachte omstandigheden zoals het bij zich hebben van inbrekerswerktuigen. Tijdens deze controles zijn op de Geldropseweg in Heeze twee mannen uit Geldrop van 18 en 20 jaar aangehouden. In hun auto trof de politie een mes en inbrekersgereedschap aan. Bij de 20-jarige bijrijder is tijdens de fouillering nog een mes gevonden. De aangetroffen spullen zijn in beslag genomen. De verdachten mochten na verhoor naar huis. Tegen hen wordt een procesverbaal opgemaakt dat door de politie doorgestuurd wordt naar het Openbaar Ministerie.

Oproep aan iedereen

Wilt u dat inbrekers gepakt worden? Zorg er dan voor dat ze op heterdaad te betrappen zijn. Meld verdachte personen, vreemde auto’s of situaties direct bij de politie via 112. Daarnaast kunt u preventieve maatregelen nemen, zoals het zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en de woning goed afgesloten achterlaten als u weggaat. Bekijk de tips voor de strijd tegen woninginbrekers.

Laat wat van je horen

*