5 juni 2020

Pieter Waterdrinker op 13 juni in de Zomeracademie

DOMMELSTREEK – Woensdag 13 juni is Pieter Waterdrinker de eerste gast in de Zomer-academie. Van 20.00u tot 22.00uur vertelt de schrijver van Tsjaikovskistraat 40, in de Kasteelhoeve in Geldrop, over zijn boeken en over Rusland, waar hij al woont sinds 1996.

De zomeracademie is het cadeautje van het Literair Café Dommeldal voor de thuisblijvers.
Pieter Waterdrinker
Schrijver journalist Pieter Waterdrinker (Haarlem, 1961) woont, met zijn Russische vrouw en 3 katten, afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg. In eerste instantie reisde hij naar Rusland om het avontuur. Met de verkoop van gesmokkelde bijbels (een cadeau van Nederlandse gelovigen) dacht hij er rijk te worden. Maar op bijbels zaten de Russen niet te wachten. Het was de tijd van Gorbatsjovs perestrojka. Vanwege de grote omwenteling grepen ondernemende types, van allerlei slag, hun kans om in het veranderende Rusland flink geld te verdienen. En zo verdwenen de bijbels naar de zwarte markt.
In Sint-Petersburg -toen nog Leningrad-, leerde Waterdrinker, de Russische samenleving en de Russen goed kennen en waarderen. Hij spreekt over “een manisch depressief land, met uitgelaten en diep sombere stemmingen. Maar de mensen zijn mediterranen in de sneeuw, vanwege hun zuidelijke emotionaliteit”.
Na een nieuw mislukt avontuur, met een reisbureau voor Westerse toeristen en een onbetrouwbare zakenpartner, wordt Waterdrinker correspondent voor Nederlandse kranten. Dan  begint hij ook met schrijven. Van romans, zoals Duitse Bruiloft een Hollandse romance, Poubelle, Montagne en Lenins Balsem
Afgelopen jaar publiceerde hij Tsjaikovskistraat 40, een Autobiografische vertelling over Rusland & Revolutie. Waterdrinker neemt de lezer mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven. En door de buurt waar hij woont, en die honderd jaar geleden nog het epicentrum vormde van de Russische revolutie van 1917.
Met het lezen van de verhalen van Waterdrinker krijg je inzicht en begrip voor het karakter van de Rus en zijn houding ten opzichte van de Westerling. Literair Café Dommeldal is dan ook benieuwd naar deze schrijver.
Kaartjes
Kaartjes voor ontmoetingen in de Zomeracademie zijn online te bestellen via www.bibliotheekdommeldal.nl, klik op agenda en kaartjes. In de losse verkoop zijn kaartjes te koop bij boekhandel van Grinsven in Geldrop.
Het volgend schrijversbezoek in de Zomeracademie is op woensdagavond 18 juli. Literair Café Dommeldal ontvangt dan Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers.

Laat wat van je horen

*