21 oktober 2019

Niet alle huismoeders slapen 's nachts

Huismoeder (foto Kars Veling)

Huismoeder (foto Kars Veling)

Overdag genieten we van vlinders maar ook als het donker wordt zijn er vlinders op de bloemen te zien. Huismoeder is ’s nachts bijvoorbeeld een vaste gast op de vlinderstruik.
Ga op een warme avond om een uur of elf ’s avonds de tuin in en schijn voorzichtig met een zaklamp op bloeiende planten. Je staat verbaasd over de hoeveelheid vlinders die je er aan kunt treffen.De nectar uit bloeiende planten is het voedsel van vlinders. Ze hebben het nodig om actief te kunnen zijn, want het is de brandstof waarop ze leven. Zonder nectar kunnen ze veel minder actief zijn, veel minder vliegen en zich dus minder voortplanten. Zonder bloeiende planten zijn er dus minder vlinders. Dat geldt voor dagvlinders, maar evengoed voor nachtvlinders. Een aantal planten is zelfs op nachtvlinders gespecialiseerd. Kamperfoelie bijvoorbeeld, begint pas ’s avonds te geuren en dat is om nachtvlinders aan te lokken. De bloemen van teunisbloem gaan pas ’s avonds open met hetzelfde doel.

De huismoeder is een van de soorten die ’s zomers veel in tuinen te zien is. Het is een grote opvallende uil. Dichtzittend is het een langwerpige bruine vlinder van zo’n centimeter of twee lang. Als ze vliegen vallen de oranje met zwarte ondervleugels erg op. Huismoeders zitten in het hele land en op een goede avond kun je er zo tien op een goed bloeiende  vlinderstruik tegenkomen. Ook de gamma-uil is een veel geziene gast op de bloemen in de tuin. Deze nachtvlinder vliegt ook overdag. Omdat hij niet gaat zitten om te drinken, maar gewoon voor de bloem stil blijft staan met snelle vleugelbewegingen, verbruikt hij enorm veel energie. Het is dus niet raar dat je deze trekvlinder hele dagen en nachten ziet bijtanken. Er zijn veel meer nachtvlindersoorten die je kunt tegenkomen en ook sprinkhanen en andere dieren kun je er zien snoepen van de bloemen.

Bron: Natuurbericht

Laat wat van je horen

*