6 april 2020

Lezing Seven Summits door Kick Stam

Kick Stam

Kick Stam

De Vereniging voor senioren Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende organiseert op 21 maart 2014 een lezing met Kick Stam.
Kick Stam, inwoner van Geldrop-Mierlo, heeft op 29 mei 2006 de top van de Denali, met zijn 6194 meter de hoogste berg van Noord-Amerika, gehaald. Hiermee bereikte hij onder extreme omstandigheden de 7de en laatste van de in de bergsportwereld beroemde ‘Seven Summits’, de hoogste toppen van elk continent. Hiermee is hij de vierde Nederlander (en 1ste niet-professionele klimmer) die de ‘Seven Summits’ achter zijn naam heeft staan.

Ruim dertien jaar geleden ging Kick, directeur bij Philips Lighting, vervroegd met pensioen om eindelijk de tijd te krijgen voor zijn passie: het beklimmen van hoge bergen. Het beklimmen van hoge bergen vergt tijd, tijd die hij tijdens zijn werk niet vrij kon maken. Wel had hij kans gezien de Aconcagua in Argentinië te beklimmen, de eerste van zijn ‘Seven Summits’. Daarna beklom hij nog o.a. de Kilimanjaro, de Elbruz en de Mount Everest.

In de afgelopen jaren nam hij deel aan 26 expedities (waaronder Nederlandse, Engelse, Amerikaanse en Nw. Zeelandse) en sliep hij meer dan 76 weken in tentjes hoog in de bergen, vaak onder zeer slechte omstandigheden. Met trainingen van 15-20 uur per week hield hij zijn conditie op een extreem hoog peil. Voor de beklimming van de Denali, waar over de aanlooproute met een slee 65 kg. bergop moet worden getrokken, trainde hij door wekelijks vijf uur lang met een zware rugzak een oude 17” autoband achter zich aan te slepen over de hei.

Kick Stam is in zijn hart altijd een avonturier gebleven.
In zijn lezingen laat hij zien dat je je eigen grenzen kunt doorbreken door planmatig en systematisch te trainen en stap voor stap je prestatievermogen te vergroten. In de afgelopen tien jaar heeft hij vijf klimvrienden verloren, meestal door een kleine fout met fatale gevolgen. Trainingen moeten onder de slechtste en moeilijkst mogelijke omstandigheden plaats vinden tot op het niveau van perfectie om ook nog effectief te zijn als je bv. in de nacht op 8000m hoogte je tent verspeelt en zonder uitrusting naar beneden moet.
Avonturier zijn bij het volgen van je dromen is goed, de uitvoering van die plannen is vooral een zaak van discipline, doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen.

De lezing vindt dus plaats op 21 maart 2014. De zaal gaat zoals gebruikelijk open om 13.30 uur. De lezing begint om 14 uur stipt en duurt inclusief discussie/vragen tot ongeveer 16 uur. De bijeenkomst is in het Dorpshuis ’t Perron, Schoolstraat 48, Heeze.
De entree is gratis voor de PVGE-leden van de afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende en voor alle overige deelnemers € 2,-. Bij binnenkomst is er voor elke bezoeker een gratis consumptie (koffie of thee).
Aanmelden bij Max van Hofweegen, tel. 040 – 226 3334.

Laat wat van je horen

*