19 september 2020

Lezing in ’t Perron: het liefdesleven van de insecten

basterdzandloopkevers foto PvB

basterdzandloopkevers foto PvB

HEEZE – Op donderdag 24 oktober komt Pieter van Breugel naar ‘t Perron in Heeze voor een lezing over het liefdesleven van de insecten. Dat wordt weer smullen voor de liefhebbers. Want niemand kan zo smakelijk, humorvol maar ook deskundig over dit onderwerp vertellen als Pieter van Breugel. In tegenstelling tot wat in het programmaboekje van ’t Perron staat is deze lezing gratis!

Insecten kennen vele manieren om tot een partnerkeuze te komen. Daarbij spelen geuren en kleuren een belangrijke rol, maar ook verleidelijke geluiden en cadeautjes worden in de strijd geworpen. Sommige soorten houden het op een brute overval.
Pieter van Breugel uit Veghel zal een lezing verzorgen waarbij hij ingaat op de manieren waarop insecten tot de liefde komen. Aan de hand van diverse vermakelijke en leerzame voorbeelden wordt duidelijk dat er voor mannelijke insecten veel aan gelegen is hun eigen genen door te geven en dat ze daarbij rivalen niet dulden of te slim af willen zijn. Vrouwelijke insecten vallen niet op elke man en komen pas na veel wikken en wegen tot een partnerkeuze.
Natuurlijk denken insecten niet zoals wij en is hun gevoelsleven voor ons ondoorgrondelijk. Maar het is zeker interessant om van de diverse insectengroepen voorbeelden te zien, waar wij mensen nog wel wat van kunnen opsteken. De prachtige opnames zijn gemaakt in onze directe omgeving. U begrijpt dat het, zeker voor de insecten, een spannende parenavond wordt. Warm aanbevolen!
Pieter van Breugel is oud-docent scheikunde en is al zeer lang bezig met het bestuderen en fotograferen van het leven van insecten in onze omgeving. Van zijn hand zijn verschillende boeken verschenen.
De avond in ‘t Perron begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.
Voor meer informatie zie de website: www.ivn.nl/heeze-leende

Laat wat van je horen

*