7 juli 2020

Kom mee naar buiten in de Week van het Landschap

REGIO – Vier jaar geleden werd de Week van het Landschap in Heeze gehouden. Elk jaar organiseert Brabants Landschap de Week van het Landschap ergens anders. Dit keer in het Groene Woud.

Nog tot en met zondag 28 september organiseert Brabants Landschap de Week van het Landschap. Deze week vindt dit jaar plaats in het Hart van het Groene Woud, in De Mortelen tussen Oirschot en Boxtel. Met bijzondere wandelroutes, natuurexposities, een natuurbioscoop, landschapsmarkt, oogstfeest en veel leuke kinderactiviteiten, waaronder een spannend beleef- en ontdekparcours. Hoe vindt een dier zijn weg tussen gras en riet, over water en weg, door bos en lucht? Kom mee naar buiten en ontdek het zelf tijdens de Week van het Landschap.

De Week van het Landschap is dit jaar geïnspireerd door de boomkikker, die na jaren van weg te zijn geweest weer veel voorkomt in De Mortelen. Een indicator dat het beter gaat met de natuur in Het Groene Woud. Niet alleen dit kale groene kikkertje, maar ook vlinders, vogels en andere dieren en planten vinden hun weg weer terug.

 

Dagelijks programma van 11.00 tot 17.00 uur

kikker

kikker

De Week van het Landschap laat jong en oud op allerlei manieren kennismaken met de natuur. Bezoekers ontvangen gratis wandel- en fietsroutes, bekijken in de natuurbioscoop de nieuwe natuurfilm ‘De Mortelen, Hart van het Groene Woud’ of trekken er op uit langs de Toeristenpoorten. Brabants Landschap plaatst in deze poorten een recreatiezuil met informatie over de flora en fauna in het gebied. Ook de foto-expositie ‘Cultuurhistorie in De Mortelen’ van fotograaf Noud Aartsen en de filmexpositie ‘Brabants Landschap actief in het Groene Woud’ zijn een bezoek meer dan waard.

Bijna alle activiteiten in de Week zijn gratis. Centrale locaties zijn Café Vingerhoeds (Oude Grintweg 90, Oirschot) en Herberg De Schutskuil (Oude Grintweg 100, Oirschot). Tussen deze twee locaties pendelt gratis vervoer heen en weer. Het complete activiteitenoverzicht staat vermeld op www.weekvanhetlandschap.nl.

Landschapsmarkt (21-9) en Oogstfeest (28-9)
Naast deze dagelijkse activiteiten zijn er in de weekenden extra activiteiten. Zo is er zondag 21 september een landschapsmarkt met informatie over alle grootschalige natuur- en landschapsprojecten in Het Groene Woud. Hier is ook uitgebreid aandacht voor de herintroductie van het edelhert. Zondag 28 september organiseert Brabants Landschap in samenwerking met Vereniging Land van Oirschot een groot festijn voor en door de streek. Het centrale thema tijdens deze dag is ‘oogsten en verbinden’, waar kunstenaars, ondernemers en organisaties het verhaal over hun verbintenis met het landschap vertellen. Natuurlijk zijn er ook volop streekproducten te proeven én te kopen. Muziekoptredens dragen deze dag bij aan de Bourgondische sfeer. Bezoekers die het landschap echt willen proeven, kunnen deelnemen aan de ‘Foodwalk’. Tijdens deze ‘walk’ maakt u kennis met de eetbare natuur: bloemen, vruchten, noten en bladeren als onderdeel van de maaltijd. Onder de noemer “Lekker Landschap” ontwikkelt Brabants Landschap de komende jaren meer van dit soort initiatieven.

Openlucht bioscoop
Op zaterdag 27 september kunnen bezoekers genieten van het prachtige natuurspektakel ‘De Nieuwe Wildernis’. Deze bijzondere documentaire over de Oostvaardersplassen was in de Nederlandse bioscopen de best bezochte film van 2013. Speciaal voor de Week van het Landschap is deze film nu ‘in het wild’ te bewonderen met in het voorprogramma de nieuwe natuurfilm van Brabants Landschap ‘De Mortelen, Hart van Het Groene Woud’. De entree voor deze film is 5, – euro. Beschermers van Brabants Landschap betalen op vertoon van hun jaarkaart 3, – euro. Bezoekers dienen zelf een klapstoel of kleed mee te nemen. Reserveren kan via de website www.weekvanhetlandschap.nl

Speciaal voor kinderen: Geen brug te ver!
Op de zondag (van 11.00 tot 17.00 uur), de zaterdag en woensdagmiddag (van 13.00 – 17.00 uur) zijn er gratis kinderactiviteiten. Brabants Landschap zet deze dagen speciaal voor kinderen een spannend beleef- en ontdekparcours uit: D’n Grote Oversteek. Hoe vindt een dier zijn weg tussen gras en riet, over water en weg en door bos en lucht? Geen brug is hierbij te ver, want het landschap verbindt. Naast dit parcours kunnen kinderen een eigen nestkastje timmeren, klompjes schilderen, de strobalentoren beklimmen en speuren naar sporen. Tussendoor luisteren ze naar een verhalenverteller of bakken ze een broodje of pannenkoek bij het kampvuur. Op zondag 21 september is er om 14.00 uur een ludieke opening van het kinderprogramma.

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk
De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 17.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.

Laat wat van je horen

*