7 juli 2020

Kinder Boekenbon voor de jonge lezers

De Nederlandse Boekenbon is 80 jaar en viert dit jubileum met de ontwikkeling van speciale en persoonlijke Boekenbonnen. Na de Kook Boekenbon met Herman den Blijker en de Spannende Boekenbon met Saskia Noort is er nu de Kinder Boekenbon, speciaal voor de kleine lezers, met een illustratie ontworpen door Jaap Drupsteen en Sir Quentin Blake, de vaste illustrator van Roald Dahl. Vanmorgen heeft de Nederlandse Boekenbon een Kinder Boekenbon uitgereikt aan alle leerlingen van de Roald Dahl School in Hoorn-Zwaag. Elke bon is opgeladen met 5 euro en de kinderen besluiten samen welke boeken zij hiermee zullen aanschaffen voor hun eigen schoolbibliotheek.

1,5 miljoen Boekenbonnen per jaar
De Nederlandse Boekenbon werd voor het eerst in 1934 gedrukt bij Joh. Enschedé en uitgegeven in een oplage van 3.000. Inmiddels verschijnt de Boekenbon in een oplage van 1,5 miljoen per jaar, zo’n 6% van de totale boekenomzet. Het idee van de Boekenbon is afkomstig van de Engelsman Harold Raymond. In 1932 werden in Groot-Brittannië de eerste book tokens geïntroduceerd. De Nederlandse Boekenbon is hiervan een directe afgeleide. Vanaf 1957 was de bon zonder beperkingen bij alle aangesloten boekhandels in Nederland in te wisselen. Vanaf 1996 tonen de Boekenbonnen portretten van schrijvers: per coupure staat een bepaalde schrijver centraal.

Lezen
De Nederlandse Boekenbon is een non-profit organisatie die het lezen wil bevorderen. Sinds september 2012 is de Boekenbon als (plastic) cadeaukaart verkrijgbaar. Je kunt kaarten kopen van 10, 15, 20 en 25 euro. Er is ook een kaart met een zelf te bepalen waarde (tussen 5 en 250 euro). De Boekenbon is te koop bij boekhandels en winkelketens; bij Primera, PostNL Postkantoren, Jumbo supermarkten en de ANWB. Je kunt hem besteden bij ruim 600 boekhandels, bij de vestigingen van AKO, Bijenkorf, Blz, Bruna, Libris, Plantage, de voormalige Polare boekwinkels, Read Shop, V&D én bij de meeste webshops van de hiervoor genoemde winkels en online spelers als bol.com, luisterrijk.nl en eci.nl.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein

Laat wat van je horen

*