22 november 2019

Junioravond bij Sterrenwacht Strabrecht

GELDROP – Op vrijdag 10 maart is er weer een publieksavond voor junioren in de leeftijdsgroep van 9 t/m 13 jaar én hun begeleiders.
Het thema van deze avond is: “Mercurius en Venus”.
“Er zijn in het zonnestelsel twee planeten, die zich dichter bij de Zon bevinden dan de Aarde: Mercurius en Venus. Beide hebben een rotsachtig oppervlak. Zijn er verschillen en is er verschil met de Aarde en de Maan? Wat weten we van hun beweging om de Zon en de draaiing om hun eigen as? Waar en wanneer kunnen we deze planeten aan de hemel zien? Hebben zij een atmosfeer en wat is het verschil met de Aarde? Zijn er ruimtevaartuigen naar toe geweest en wat hebben die gezien?

de Maan (c) foto margot van den boer

de Maan
(c) foto margot van den boer

Als het onbewolkt is gaan we natuurlijk ook met onze computergestuurde telescoop naar de Maan kijken.

We beginnen stipt om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur. De entree-kosten bedragen € 2,00 voor volwassenen, €1 voor het 1e kind en € 0,50 voor het 2e kind.

Het adres van de Sterrenwacht Strabrecht is: Grote Bos 2, Geldrop. Ingang: 30 meter rechts van de hoofdingang van de school. Parkeergelegenheid voor de school.”

Het waarnemen van planeten
Mercurius is deze maand niet zichtbaar vanuit de sterrenwacht. Venus is ’s avonds zichtbaar in het westen en is begin maart nog zichtbaar. Elke avond staat hij iets lager boven de horizon. Mars bevindt zich in het zuidwesten, maar gaat nog altijd 3 uur na de zon onder. Jupiter komt voor middernacht op en is dan de rest van nacht zichtbaar in het sterrenbeeld Maagd. In de nacht van 14 op 15 maart de Maan de planeet. Saturnus komt in de tweede helft van de nacht op staat ’s morgens laag in het oostzuidoosten in het sterrenbeeld Boogschutter. Op 20 maart bevindt de Maan zich in de buurt van Saturnus.

de Maan (c) foto margot van den boer

de Maan
(c) foto margot van den boer

Laat wat van je horen

*