19 januari 2020

Humor en afwisseling in expositie bij Galerie De Kliuw

Leon Strous - Titel onbekend

Leon Strous – Titel onbekend

Sabine Lintzen Odile Kinart Leon Strous
De kunst die Galerie De Kliuw met de expositie toont bevat een aardige dosis humor. Er is nieuw werk te zien van vaste exposanten als Sjer Jacobs, Lebuïn D’Haese en Evert van Hemert. Zij blinken uit in grappige beelden van mensfiguren. Op subtiele wijze hebben zij humor verwerkt in hun creaties. Het werk van Odile Kinart, een nieuwe exposant, sluit hier mooi bij aan. Haar koddige figuren, vaak stelletjes, voert ze uit in brons en glas. Haar poëtische werk is geïnspireerd op Pre-Columbiaanse en Afrikaans culturen.

Een andere nieuwe exposant, de Duitse Marlis Albrecht, verbeeldt eveneens op komische wijze de relatie tussen man en vrouw. Bijzonder is de techniek die zij hanteert. Voor haar schilderijen gebruikt ze geen olieverf of acrylverf maar bijenwas gemengd met pigmenten. Was als bindmiddel voor kleurstoffen werd eeuwen geleden al gebruikt voor een techniek die encaustiek genoemd wordt. Daarmee is het werk van Albrecht echter niet vergelijkbaar. Albrecht brengt de was namelijk zeer dik op, soms laag over laag, en zij wisselt gladde en ruwe oppervlakken af. Opvallend zijn de diverse gezichtsexpressies die zij in deze techniek weet te bereiken.

Ook Leon Strous toont voor het eerst zijn werk bij De Kliuw. Zijn komische keramische beelden vertonen verfijnde details. Let maar eens op het breiwerk; dat is net echt. Opvallend is dat hij gebakken klei afwisselt met gekleurde, geglazuurde details.
De kunstwerken worden niet alleen in de galerie maar ook in huiselijke sfeer getoond. Prachtige glaskunstwerken van Sabine Lintzen en Fenestra komen hier goed tot hun recht. In de keuken is te zien dat een fotowerk van Marie Cécile Thijs uit haar beroemde serie topkoks hier niet misstaat.
Ook worden schilderijen getoond van Willem van Scheijndel, beelden van Virginie van den Boorn en juweelcreaties van Jos Jonkergouw, Ilse de Keulenaer en Ria Lins.
De expositie is gedurende twee weekenden te bezichtigen bij Galerie De Kliuw, Kreyl 28 te Heeze. Open: vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september en vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 september 2013 van 10.30-17.30 uur.

Laat wat van je horen

*