20 januari 2020

Gemeente kiest voor verbetering veiligheid in gemeentehuis middels evacuatiematras

HEEZE – De gemeente Heeze-Leende kiest als eerste gemeente in Nederland voor het zogenoemde evacuatiematras. Dit is een matras om in geval van nood burgers te kunnen evacueren in het gemeentehuis. Coördinator bedrijfshulpverlening Ilka Adriaans geeft een korte toelichting.
 
Waarom heeft Heeze-Leende gekozen voor dit matras?
“Ons gemeentehuis heeft meerdere verdiepingen en de raadszaal is op de eerste verdieping. Hier komen regelmatig burgers, bijvoorbeeld bij huwelijken of raadsvergaderingen. Bij brand moet er snel en veilig ontruimd kunnen worden. We vinden het belangrijk dat ook oudere mensen of mensen met een beperking op een veilige manier via de trap geëvacueerd kunnen worden. De lift is immers bij brand onbruikbaar. Daarom heeft onze gemeente besloten evacuatiematrassen aan te schaffen.”

Waarop is gelet bij de aanschaf?
“We hebben vooral gelet op gebruiksgemak, maar ook de prijs van het matras was voor ons een pluspunt. Er wordt vaak geëvacueerd met een evacuatiestoel, maar dat is eigenlijk heel eng en onhandig, vooral als je de trap af moet. We vinden het belangrijk om onze bezoekers op een veilige en vriendelijke manier te behandelen, vandaar dat we hebben gekozen voor dit matras.”

Het matras
Met het evacuatiematras kunnen eenvoudig en snel mensen met een beperking worden geëvacueerd van een hogere verdieping. Het is een matras met flappen waarmee de patiënt op een betrekkelijk prettige en eenvoudige manier kan worden verplaatst. Het matras heeft lussen waarmee het matras kan worden versleept, dit kan in geval van nood al door één persoon worden gedaan.
Het textiel is brandwerend en de sluiting is gemaakt van ijzersterk klittenband. Er is gekozen voor het model S-cape Plus van Hezemans textiel. Het bedrijf heeft het matras zelf ontwikkeld en gepatenteerd. Door de  jarenlange ervaring met matrassen en textiel is het bedrijf op de hoogte van de beste en meest geavanceerde materialen in de textielwereld.  Het matras is in het leven geroepen om evacuatieprocedures ontzettend snel en eenvoudig te maken. Uiteindelijk zal dit leiden tot een veiligere omgeving in gebouwen.

Laat wat van je horen

*