12 augustus 2020

Geen trekpaarden in 60e Brabantsedag

HEEZE – Tegen eerder gewekte verwachtingen in heeft de gemeente Heeze-Leende negatief advies gekregen van de politie over de inzet van paarden in de optocht van de Brabantsedag. De gemeente betreurt dit zeer maar wil de veiligheid van de Brabantsedag niet ter discussie stellen en wil zeer zeker niet dat de Brabantsedag imago schade zou kunnen oplopen als gevolg van mogelijke discussies hierover. De paarden zullen derhalve niet ingezet worden. Ook Stichting Brabantsedag betreurt dit maar respecteert het besluit van de gemeente.

‘Parade van Vermaeck’, zo luidt het thema van de 60e Brabantsedag in Heeze. En bij een parade horen paarden, aldus de organisatie. Zo ontstond het idee om traditionele Kempische trekpaarden een plek te geven in het jubilerende optochtspektakel. Met het bestuurlijk besluit vervalt dit element van de optocht.

De inzet van de trekpaarden was naast een thematische toevoeging ook bedoeld als een extraatje voor het publiek. “Iets waarmee het jubileum van het evenement extra luister zou worden bijgezet.”, zegt Boukje van Ettro, voorzitter van de Stichting. “Daarom wordt op de achtergrond nu met man en macht gewerkt aan een alternatief cadeautje voor de bezoekers van de theateroptocht. Wat, moet nu nog een verrassing blijven, maar op zondag 27 augustus wordt het publiek hoe dan ook vermaakt”.
Vermaak in het Hertogdom Brabant
Wat onverminderd een spektakel oplevert zijn de 16 decorwagens, en de ruim 2000 acteurs van alle leeftijden, die allerlei vormen van vermaak uitbeelden. De bouwgroepen kregen ter inspiratie ruim 75 voorbeelden van rariteitenkabinet, kwakzalvers, kermis tot luilekkerland, maar mogen hun inspiratie ook uit andere vermakelijkheden halen, die ooit in het Hertogdom Brabant hebben plaatsgevonden. Het vermaak dient daarbij gezien te worden in de context van de tijd waarin het heeft plaatsgevonden.Brabantsedag

Laat wat van je horen

*