6 april 2020

Frans Bakermans: ereburger Heeze-Leende

Frank en zijn en toeverlaat Oda Bakermans

Frans en Oda Bakermans

HEEZE – Op informele wijze nam Frans Bakermans zaterdag 13 september afscheid van zijn Stichting Brabantsedag. Frans Bakermans gaf dit voorjaar aan dat hij ging stoppen als voorzitter: “Het is mooi geweest.”

Frans bij de wagenbouwersmaaltijd

Frans bij de wagenbouwersmaaltijd

Frans Bakermans (64 jaar) heeft zich vele jaren ingezet voor de Stichting Brabantsedag. Frans kwam in 1977 in het bestuur en is sinds 1991 voorzitter. Frans was voorzitter, maar noem hem gewoon Mister Brabantsedag! Gewoon, tussen de bouwers, tussen de mensen. Geregeld te zien op de bouwplaats, maar vooral zichtbaar na de optocht bij de wagenbouwersmaaltijd. Een praatje met elke groep. En die schouderklop! “Goed gedaan mensen, dank zij jullie was weer het mogelijk om deze optocht te maken!” Altijd credit geven aan een ander. “Ik doe het niet alleen, kan dit werk alleen doen dankzij en met jullie.” Woorden van een bescheiden man. Onder leiding van Bakermans groeide de Brabantse Dag uit tot een cultuurweek en werd het Brabantsedag. En dit evenement kreeg erkenning. Het werd geplaatst op de lijst van Immaterieel erfgoed. Werd één van de cultuurtoppers van Brabant.

Frans is een echte Heezenaar. Kent de Brabantsedag vanaf de oprichting. Werd bestuurslid met een werkmentaliteit en visie. Hij werd voorzitter met een missie. Het niveau van de optocht vasthouden en als het kan verhogen. Dat laatste is zeker uit de verf gekomen! Maar het is wel iets waar de wagenbouwersgroepen zelf voor moesten zorgen. Frans bouwt niet, hij kan alleen met zijn team de juiste ‘gereedschappen’ aanreiken om het niveau op te krikken. En zeg nu zelf. Is het spel in de loop der jaren niet verbeterd? En door het loslaten van het historische plaatje van de wagen, werden wagens gebouwd met computers, moderne materialen en onderwerpen, zonder het historische thema uit het oog te verliezen.

Frans Bakermans voor de camera in gesprek met Omroep Brabant

Frans Bakermans voor de camera in gesprek met Omroep Brabant

“De bouwers verdiepen zich in het thema van het jaar, kijken naar de mogelijkheiden en de creatieve geesten bedenken een wagen die mij en alle bezoekers elk jaar weer een kippenvel gevoel geven. Nee, niet alleen mij, maar ook die 40.000 andere bezoekers van de optocht en dan nog eens al die mensen die de optocht op tv volgen…”

Bakermans was voorzitter van de Brabantsedag. Dit houdt in veel contact met de werkgroepen, maar niet alleen met hen. Ook gesprekken met de gemeente en dit in de meeste gevallen met de burgemeester. Verhoeven: “We hadden veel overleg. De losse eindjes moesten aan elkaar geknoopt worden. Maar we zijn er samen altijd goed uitgekomen. Het doel wat we wilden bereiken hielden we voor ogen.” Samen werd naar creatieve oplossingen gezocht. Binnen de gemeente veranderde het een en ander. Denk aan veranderende subsidieregelingen. Duurzaam denken. Daarnaast waren er vele overlegmomenten met sponsoren.

Frans noemt de Brabantsedag het cement voor de samenleving. Het is een evenement waar iedereen aan mee kan en mag doen, ongeacht ras, stand, opleiding, leeftijd. Al heel jong komen de knutselaars en klussers actief in beeld bij de wagenbouwers. De ervaren leden helpen de jeugd, niet alleen met bouwen, ook met naaien, grimeren of gewoon met broodjes smeren.
“In de zomermaanden is er geen rottigheid, iedereen is te druk met bouwen,” wordt wel eens gekscherend gezegd. Maar het is een feit.

“Voorzitter zijn is een taak die veel, heel veel tijd kost, maar waar je onnoemelijk veel waardering voor terug krijgt. Ik vind het een eer om zo lang voorzitter van de Mooiste Club van Nederland te mogen zijn. Maar je moet een keer stoppen en ik denk dat dit het juiste moment is.”

Frans Bakersmans werd in 1997 verrast met de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2013 kreeg hij de Penning van de stad Eindhoven. Onlangs ontving hij de Prins Bernard Cultuurfonds Brabant Bokaal 2013 voor zijn verdiensten voor de Brabantsedag.

Frans en Oda Bakermans met oorkonde behorende bij de titel Ereburger Heeze - Leende

Frans en Oda Bakermans met oorkonde behorende bij de titel Ereburger Heeze – Leende

Burgemeester Verhoeven was met zijn vrouw Gerda, kabinet secretaresse Els Daamen – van Lieshout en alle drie de wethouders (Jos van Bree, Mathieu Moons en Wilma v.d. Rijt – v.d. Kruis) naar de Plaetse gekomen. Hij mocht, op advies van de commissie Ereburger van de gemeente Heeze – Leende, Frans Bakermans benoemen tot Ereburger van de gemeente. Frans is nu in het illustere gezelschap samen met Ds. Cornelis Maats, oud-burgemeester Henk Bosman, Heezenaar pur sang Bert Buijsen en Olympisch hockeyer Marcel Balkestein. Als grapje noemde Verhoeven het feit dat als je achternaam met een B begint, ook wel iets meer kans hebt op de titel Ereburger…. Een grappige bijkomstigheid.

Fanfare Sint Nicasius is zelden of nooit actief bij iets dat met de Brabantsedag te maken heeft. Dit keer kwam fanfare Sint Nicasius wel langs. Voorzitter Ad Loomans: “Nu kunnen we in volle sterkte aanwezig zijn, dat lukt nooit tijdens de Brabantsedag want velen van ons ‘moeten’ acteren tijdens de optocht.”

Laat wat van je horen

*