22 juli 2019

“De mensen die hier komen zijn blij met de informatie”

Goed Gewicht

Mijn advies: weer plezier krijgen in eten bereiden

Gesprek met gewichtsconsulente Jeanne van de Loo Willems

Waar de dokter en de tandarts zitten of de dierenkliniek, dat weten de meeste bewoners van Heeze-Leende wel. Het winkelaanbod is meer dan bekend. Maar de volgende laag, die van consulenten, therapeuten, adviespraktijken voor tal van zaken, die laag is minder zichtbaar. Toch zijn er talloze in Heeze-Leende. HLS Nu zocht er een op, voedingspraktijk Goed Gewicht in ’t Perron, en vroeg hoe Jeanne van de Loo mensen met vragen over hun gewicht helpt.

Waarom heb je ’t Perron als werkplek gekozen?
Ik heb tien jaar geleden, toen ik begon met mijn eigen praktijk, thuis gewerkt, gewoon aan huis. Het was eigenlijk niet de bedoeling om hier mijn werk van te gaan maken. Maar geleidelijk strookte het niet meer met de gezinssituatie met schoolgaande kinderen. Via een vriendin ben ik bij  D’n Toversnest terechtgekomen. Men vroeg of ik mee wilde naar ‘t Perron. Met een ander kostenplaatje overigens. Wel héél veel voordelen.  Uiteindelijk heb ik dat toch gedaan.

Waarom ‘t Perron en niet een eigen pand?
Dat is te kostbaar. Ik ben niet groot genoeg om een duur pand te huren.

Wat doe je precies als gewichtsconsulente? Wat is je dienstverlening?
Ik begeleid mensen naar een gezond gewicht. Dat kan drie kilo zijn voor de zomerbikini. Maar dat kan ook vijftien kilo voor de gezondheid zijn. Het kan een eenmalig voedingsadvies zijn. Ik probeer in ieder geval met de kennis die ik heb, over te dragen wat goed is voor een mens. Het gaat verder dan voeding alleen. Het is een combinatie: het verstrekken van eerlijke informatie over voeding, maar daarbij ook de persoon zelf begeleiden in het maken van keuzes. Keuzes maken voor voeding en keuzes maken in het leven, wat vaak weer betrekking heeft op het maken van keuzes in de voeding. Want iemand die met bepaalde emoties kampt, kan dit compenseren met voeding. Het is ook voor een groot deel de acceptatie van wie en hoe je zelf bent.

Wat is dus het probleem, als je daarvan mag spreken, waar je mensen mee helpt?
Het probleem is vaak dat mensen zelf de echte oorzaak niet weten te vinden en dit dan aan te pakken. Het samen  vinden van de oorzaak  en van de juiste manier om een balans te krijgen in een goed voedingspatroon en het happy zijn met jezelf. Daar help ik mensen mee.

Wat hebben voeding en happy zijn met elkaar te maken?
Heel veel. Ja, heel veel.

Bijvoorbeeld?
Als het niet lekker gaat op je werk, dan kun je behoorlijk wat stress hebben. (Stress geeft ook een hormoon af dat gewichtstoename bevorderend ). Stress kan een bepaald ongenoegen bij je oproepen waar je vanaf wilt. En door troostvoedsel te eten kun je daar voor een tijdje vanaf zijn.
Maar je kunt ook, en daar ga ik dan meer op in, zoeken waar de oorzaak ligt: die stress die je op jouw werk heb, kun je daar iets aan doen, zodat je niet steeds naar voedsel hoeft te grijpen? Kun je daar iets aan veranderen? Wil je daar iets aan veranderen? Dus op die manier de oorzaak wegnemen, dat is eigenlijk wat ik doe. Belangrijk: ik blijf  tips geven over gezonde voeding. Komen er problemen op mijn pad die buiten mijn vakgebied vallen dan verwijs ik in overleg, cliënten altijd terug naar de huisarts of naar een ander discipline.

Waar bevind je je in de zorgketen, in het aanbod van allerlei soorten hulp?
Ik heb contact met de huisartsen in Heeze. Ik heb contact met de verloskundigen, manueel therapeuten, fysiotherapeuten, en beweging/yogadocente.

Dus de verwijzingen komen van de huisarts?
Ja. Maar ook van andere disciplines. Verder komen de mensen ook op eigen initiatief. Ze horen via via van mijn praktijk, mond-tot-mondreclame dus.

Wat doe je aan werving?
Ik heb een nieuwsbrief iedere twee weken. Ik heb een bestand van adressen van mijn cliënten en  mensen die cursussen en workshops bij me gedaan hebben. Via mijn website komen ook aanmeldingen.

Wat is het voedingsadvies dat je uitdraagt?
Het algemene advies is gezonde, eenvoudige voeding. Eenvoudig is niet voor ieder hetzelfde. Voor mij is het pure voeding. Eigenlijk back-to-the-basics, en daar iets lekkers van maken, het plezier weer terug krijgen in eten bereiden. Niet met kant en klaar sausen, gratineertoestanden, dure producten, maar het waarderen van gewone eenvoudige pure producten, het waarderen van de pure smaak, daar ben ik eigenlijk altijd mee bezig.

Hoe combineer ik dat met mijn karretje waarmee ik door de supermarkt rijd?
Ik zeg altijd: hoe meer er op de verpakking staat, hoe sneller je het moet terugzetten (lacht). Als ik door de supermarkt rijd liggen er in mijn kar vooral producten uit de versafdeling van groente en fruit, producten zonder toevoegingen, waar ik zelf gerechten van maak. Ik maak tomatensaus van twee blikken gepelde tomaten. Dat laat ik pruttelen met kruiden, knoflook en uien blaadje laurier, mmm. Gratis receptje.

Wat vind je van onze hedendaagse voeding?
Wij willen door het hele jaar heen alles eten. Vroeger aten we wat het seizoen te bieden had. We zijn gaan reizen en hebben in allerlei culturen andere gerechten geproefd. Daar willen we aan meedoen. Het aardappelen-groenten-vleesverhaal is het al lang van de baan. Maar ook de maatschappelijke verandering dat de vrouw buitenshuis is gaan werken, de ommezwaai van de gestegen welvaart… Ik weet nog dat thuis de soep stond te trekken. En toen kwam de tijd van soep uit een pakje, dat was modern, je deed mee dat wilde je ook. Ik sta thuis veel in de keuken om alles klaar te maken. Er zijn ook mensen die dat niet leuk vinden of niet willen. Voor mij is het ook echt een hobby.

Wat heb je nog meer gedaan in je carrière?
Ik werk nog steeds in de verpleging. Ik heb een opleiding als ziekenverzorgende gedaan. Daarna heb ik de switch gemaakt naar de wijkverpleging. Daar heb ik als een van de eersten de opleiding als wijkziekenverzorgende gedaan. Daar heb ik ook heel veel gezien, wat eten met mensen doet, in positieve en in negatieve zin. Voeding heeft altijd al mijn interesse gehad. Ik zat als kleuter al bij mijn moeder op het aanrecht in pannen te roeren. Die combinatie heeft me eigenlijk gebracht waar ik nu sta. Op een positieve manier bijdragen aan de gezondheid van mensen.

Hoe is het ondernemerschap erin gekomen?
Op een gegeven moment ben ik gewoon als hobby de opleiding gewichtsconsulente gaan doen. Toen kwamen er in de kennissenkring vragen: Kun je mij ook niet eens adviseren? En dan kreeg ik b.v.een bos bloemen als vergoeding. Tot een vriend die accountant is, zei: Jeanne, je moet voor jezelf beginnen! Ik zag nogal op tegen de administratieve rompslomp, maar die nam hij voorlopig voor zijn rekening. Dus ik maakte een foldertje en dat legde ik bij de huisarts neer. Dat is nu zo’n tien jaar geleden. Ik zat met de weegschaal in de huiskamer. Tot het drukker werd. Toen begon ik plezier te krijgen in het werven met een folder en inmiddels heb ik een website en doe de administratie zelf. Maar of ik nou een echte ondernemer ben? Ik vind dat ik dingen moet  doen die ik leuk vind, waar ik ook voldoening uit haal. Voeding en gezondheid , een mooie combinatie. De mensen die hier komen zijn blij met de informatie en de resultaten. Gaan zich goed voelen en dat maakt mij weer blij. Dat geeft echt voldoening.

 

Jeanne van de Loo Willems
Gewichtsconsulente
06-33834152
www.goedgewicht.eu
jeanne@goedgewicht.eu

Laat wat van je horen

*