6 april 2020

De Brabantsedag: een cadeautje!

Burgemeester Verhoeven en zijn vrouw Gerda op de tribune tijdens de optocht

Burgemeester Verhoeven en zijn vrouw Gerda op de tribune tijdens de optocht

De Brabantsedag is zo gewoon in Heeze. Al 57 keer is de optocht door de straten getrokken. Wat vinden mensen ervan die er niet mee grootgebracht zijn?

Burgemeester Verhoeven over de 57e Brabantsedag:
“Ik heb de 9 dagen van de opening tot en de sluiting met volle teugen genoten van de Brabantsedag. Op maandag en dinsdag zijn we als college van B&W weer langs de wagenbouwers geweest, wat telkens weer een bijzondere belevenis is. Op dinsdag zijn zelfs twee gedeputeerden (Bert Pauli en Ruud van Heugten) mee geweest. Gerda en ik proberen dan op basis wat we zien en horen een voorspelling te maken. Dat valt niet mee want op zondag zie je pas het complete plaatje als het op straat staat en het bijbehorende spel wordt gespeeld. Maar dit jaar was onze voorspelling goed. Ook wij hebben in onze familie mensen die geëmigreerd zijn dus het onderwerp landverhuizing sprak meteen aan. Ik kreeg gisteren nog een emotioneel e-mail van een genodigde van mij waarvan de broer in 1957 geëmigreerd was.

Verder heb ik een toespraakje gehouden bij de aftrap in de gemeentehuistuin en traditioneel de seniorenmiddag geopend. Op donderdagavond ben ik met genodigden naar Joris Linsen met Caramba geweest. Een erg leuk optreden en ik kwam erachter dat hij uit Eindhoven kwam en zelfs verkering heeft gehad met een Heezers meisje. En vanzelfsprekend nog naar vele andere activiteiten in het dorp.

Onlangs zei iemand tegen mij de Brabantsedag is een cadeautje voor de samenleving en de gemeente Heeze-Leende. En dat klopt ook. Waar in Nederland vind je een in een gemeenschap 17 groepen variërend van 100 tot 250 deelnemers die samen drie maanden bouwen aan een wagen met de mooiste kledinguitrustingen om op de Brabantsedag een prachtig rijdend podium met top acteer prestaties door de straten van Heeze laten trekken. Dat geeft zoveel bindend vermogen in onze samenleving, dat kun je als overheid niet organiseren, dat kun je niet plannen want dat komt en is van de mensen zelf. En dat mag je inderdaad beschouwen als een cadeautje waar we niet alleen bijzonder blij van worden maar vooral héél trots op zijn. Het geeft zoveel positieve effecten in Heeze en geeft ons een bekendheid van alure.

De Brabantsedag 2014 had als thema krantenkoppen en ik kreeg de indruk dat de wagenbouwers worstelde met dit thema. Des al niet te min hebben de

wagenbouwers het publiek wederom in vervoering gebracht er werd om in cadeau thermen te blijven “groots uitgepakt”. Meerdere malen kreeg ik gedurende de dag te horen: “ik ben blij dat ik niet in de jury zit”. Uiteindelijk werd Vriendenkring Van Gaal door de jury uitgeroepen tot winnaar. Hun thema “landverhuizing naar Canada” werd meteen herkend en begrepen en de interactie met het publiek was geweldig. Haisjo werd tweede en toonde dat juist door het publiek heel stil te krijgen met een pakkend onderwerp “ondergedoken Joden gearresteerd” je de toeschouwers op een hele goede manier

Burgemeester Paul Verhoeven spreekt Frans Bakermans en zijn vrouw Oda toe

Burgemeester Paul Verhoeven spreekt Frans Bakermans en zijn vrouw Oda toe. Frans werd benoemd tot Ereburger van de gemeente Heeze –  Leende

weet te raken. Vriendenkring Schenkels “Mensch en Automaat” wist met de transformatie van mens tot machine beslag te leggen op de derde plaats. De overige veertien deelnemers mochten er overigens ook zijn met hun opzienbarende prestaties. Wat de uitslag of het onderling verschil betreft zou men in Amerika zeggen: “to close to call”. Allemaal mooi, indrukwekkend en adembenemend.

De provincie Noord Brabant was met liefst drie gedeputeerden aanwezig tijdens de 57ste optocht samen met een aantal statenleden en burgemeesters van diverse Brabantse steden en gemeenten omdat men een cultureel profiel wil opmaken van Brabant waar de Brabantsedag waarschijnlijk één van de hoofdrollen in gaat vervullen. Daar mogen wij allemaal bijzonder trots op zijn!”

Afgelopen zaterdag mocht burgemeester Paul Verhoeven een nieuwe Ereburger van de gemeente Heeze – Leende benoemen: Frans Bakermans kreeg de erepenning en oorkonde behorende bij deze titel uitgereikt tijdens zijn afscheidsreceptie. Ook hier sprak Verhoeven lovende woorden over de samenwerking met Frans Bakermans en het evenement Brabantsedag uit.

Laat wat van je horen

*