8 augustus 2020

Corso Zundert: het grootste corso ter wereld

Corso Zundert

Corso Zundert

De optocht van de Brabantsedag mag er zijn. Er is nog een gemeente in Brabant die trots is op haar optocht: Zundert. Zondag 1 september 2013 trekt het grootste corso ter wereld door de Zundertse straten. De stoet van 2013 kenmerkt zich vooral door beweging en techniek, en een buitengewoon bijzonder ijsexperiment. Zundert verheugt zich in toenemende internationale belangstelling. Voor Heezenaren kan de optocht van Zundert inspiratie bieden. Betrokkenen uit Zundert waren aanwezig tijdens de Brabantsedag. Ze verstrekten de volgende informatie.Innovatie en techniek
Techniek en innovatie spelen dit jaar de hoofdrol in de stoet. Slechts één van de twintig ontwerpen heeft geen beweging, alle andere wagens bewegen, lopen leeg, verkleuren of smelten tijdens de optocht.

Het meest in het oog springende experiment is ongetwijfeld dat van buurtschap ’t Stuk (winnaar in 2011). Zij bouwen ‘Global warming’, een wagen over de fictieve Ötzi, ingevroren in de permafrost. De wagen wordt een volle week vóór het corso in de bloemen gezet en vervolgens in een vriescel op een temperatuur van minus acht graden gebracht. De vriescel is gemaakt van platen tempex in de bouwtent van de buurtschap. De wagen wordt in de week voor corso geheel bekleed met grote brokken ijs. Op corsozondag rijdt hij naar buiten en zal het ijs gedurende de stoet langzaam smelten. Net als de poolkappen.
Buurtschap ’t Stuk doet met dit ontwerp niet alleen een gooi naar een podiumprijs in het corso, maar ook naar een vermelding in het Guinness Book of Records voor de grootste rijdende ijssculptuur ooit gebouwd.

Buurtschap Veldstraat kiest voor een andere uitdaging. Zij bouwen dit jaar ‘Betrapt’ naar een tekening van de Nederlandse graficus M.C. Escher. Figuranten lopen op de wagen rechtuit, maar ook op hun zij en ondersteboven. Veldstraat maakt hierbij gebruik van technieken uit de theater- en de klimwereld.
Typerend voor de experimenten van ’t Stuk en Veldstraat, maar ook van diverse andere buurtschappen, is dat de buurtschappen niet op routine kunnen bouwen. Corso-ervaring telt slechts in beperkte mate: niemand heeft ooit eerder een corsowagen ingevroren, en niet eerder liepen corsofiguranten op hun kop over de wagen alsof de zwaartekracht niet bestaat. Alle problemen moeten met ter plekke bedachte innovaties nog tijdens het bouwseizoen worden opgelost en de deadline is zoals altijd onverbiddelijk: op zondag 1 september moet het rijden.

Grootste corso ter wereld
Afgelopen najaar gingen foto’s van het corso viraal over weblogs en sites over de gehele wereld. De verbaasde en verraste reacties op sociale media luidden ‘eye-popping’, ‘jaw-dropping’, dat soort termen. Deze internationale erkenning en aandacht zijn voor de organisatie aanleiding om het Zundertse corso voortaan te profileren als grootste corso ter wereld. Wellicht was Brabantse bescheidenheid er debet aan dat de Stichting Bloemencorso Zundert daar eerder terughoudend mee was, maar vooral de vergelijking op sociale media met het Amerikaanse corso van Pasadena (die dan uitviel in het voordeel van Zundert) veranderde dat. Ook de website toptentop.com (met lijsten van de beste 10 van wat dan ook) laat er geen twijfel over bestaan waar het grootste corso ter wereld plaatsvindt.
De mediahype leidt tot sterk toegenomen internationale aandacht, zowel van bezoekers als van media. Opvallend is dat de voorverkoop vanuit het buitenland meer dan verdubbeld is. Zo zijn er meer dan 840 tribunekaarten en meer dan 1000 entreekaarten verkocht aan mensen die niet uit Nederland komen. Op de website www.corsozundert.nl is het bezoek uit Nederland verdubbeld en uit het buitenland (voor Amerika, Canada en Australië) verhonderdvoudigd.
Internationale tv-aandacht krijgt het corso van de Oekraïense tv en de Japanse tv. Deze laatste volgen ontwerper Robin Schijfs tijdens de laatste dagen voor de stoet.

Immaterieel erfgoed
Voor het eerste keer trekt het Zundertse corso rond als officieel nationaal monument. Het corso kwam op 13 oktober 2012 als eerste Nederlandse traditie op de Nationale Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. In de tussentijd is een samenwerking ontstaan tussen zeven Nederlandse en vijf Vlaamse corso’s om de traditie naar voren te laten schuiven door de Nederlandse regering voor de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Inmiddels hebben zes Nederlandse corso’s en alle vijf de Vlaamse corso’s de erkenning als nationaal immaterieel erfgoed gekregen. Doelstelling hiervan is om meer bekendheid te geven aan het feit dat bloemen- en fruitcorso’s een echte traditie van hier zijn. Overal ter wereld zijn corso’s, maar nergens zoveel als in Nederland. Dat is onvoldoende bekend.

Corso op tv
De optocht op zondagmiddag 1 september is in een groot deel van Nederland live te zien. Via ROStv Zundert (kanaal 43 in West-Brabant), Ziggo Evenementenkanaal 999 in een groot deel van Nederland en via de livestreams wereldwijd. De live-uitzending begint op zondagmiddag 1 september om 13.30 uur. Vanaf vrijdag 30 agustus toont het Ziggo Evenementkanaal beelden van de voorbereidingen, een documentaire en de stoet van 2012.
Op omroep MAX is op vrijdag 6 september om 17.35 (Nederland 2) een samenvatting te zien van de corsostoet. Op zaterdag 31 augustus om 18.00 uur wordt in de uitzending van 1 Vandaag (Ned. 1) aandacht geschonken aan het corso. Corso Zundert op de smartphone Nieuw dit jaar is de Corso Zundert app, te downloaden voor iOS en Android. De app is geheel in eigen huis gemaakt. Stoetvolgorde, programma en de uitslag zijn te bekijken, net als een stream van de corsotweets.

Informatie
Aanvang optocht zondag 1 september 13.30 uur. Rond 16.30 tweede doorkomst langs de hoofdtribune met bekendmaking prijzen en de ‘Zundertse jubel’.
Maandag 2 september staan de wagens tentoongesteld. Tentoonstellingsterrein geopend vanaf 9.00 uur ’s ochtends, met rondleidingen van corsogidsen. Presentatie figuratie 11.00 – 12.30 u, 14.00 – 15.30 u en 18.00 – 19.30 u.

Voor bereikbaarheid en parkeren zie  www.corsozundert.nl of download the app. Er is voldoende parkeergelegenheid op korte loopafstand van het parcours. Vanaf Breda station NS gaat zondag 1 september iedere 10 minuten een Veolia-bus naar Zundert. De bus stopt aan het parcours.

Laat wat van je horen

*