21 mei 2019

Berichtje van Jeanne: Wil jij dit ook beleven?

hsgh

’s Morgens op je blote voeten
met een warme zon aan een strak blauwe hemel
via bloeiende oleanderstruiken, olijfbomen en druivenranken
uitkomen bij een rij vijgenbomen die tjokvol hangen
en vragen om geplukt en gegeten te worden.
Zo hup van de boom in m’n mond. Van die kleine dieppaarse smaakexplosies.
Mmmm… opstoven met een staartje rode wijn van gisteravond
met een beetje honing, daar kan voor mij geen grand dessert tegenop.
Hup, de zoom van m’n jurk een beetje omhoog want ze moeten allemaal mee naar huis.
Ja, eerlijk ik word van zo’n tjokvolle boom met lekkers tóch een beetje hebberig.
Op weg naar onze vakantiebestemming pluk ik hier een tak rozemarijn
en daar nog wat tijm en tomaten die samen met een scheut goddelijke
olijfolie van de eigen pers in de stoofpot gaan.
Als ik mijn buit op het aanrecht uitstal besef ik dat ik meer dan een uur
alleen maar heb genoten van geuren, kleuren en smaken
‘leven als god in Frankrijk’, ja nu weet ik weer waar dat vandaan komt.

Wil jij dit ook beleven?
Ik kan je helaas niet meenemen naar dit paradijsje maar
ik heb wel een paar receptjes en…
kijk nog even onder het kopje “interessant voor jou”

Paar receptjes met verse vijgen?
En geen hoeveelheden, we gaan met de Franse slag.

Verse vijgen inkerven en opstoven in een scheut rode wijn
Met wat honing of suiker naar smaak.
Laat ze goed afkoelen en serveer ze met yoghurt of kwark

Bak stukjes lams- of kalfsvlees bruin aan in olijfolie of roomboter naar keuze
blus af met bouillon (of een staartje wijn) en stoof de blokjes vlees verder gaar
met uien, knoflook, peper en zout en een takje tijm
stoof op het laatst nog wat verse vijgen mee. Lekker met couscous

Vijgen zijn erg gezond, ze bevatten veel vit A, erg goed voor je huid en gezichtsvermogen
Vit B voor de stofwisseling van koolhydraat, vet en eiwit
en mineralen b.v. calcium, kalium, ijzer, koper en selenium
goed voor hartslag, bloeddruk, bloedcellen en botten.
Ze zitten propvol vezel en verse vijgen leveren maar 74 kcal per 100 gram
Gedroogde vijgen 274 kcal per 100 gram.
De laatste variant kun je goed eten wanneer je erg veel energie moet leveren

 

Jeanne van de Loo Willems, gediplomeerd gewichtsconsulente, GoedGewicht

 

Laat wat van je horen

*