13 juli 2020

Bedrijventerrein de Poortmannen is voorzien van HSLnet

Inge Maas (Bumet BV) zorgt met een vinger op het lasapparaat dat de eerste glasvezelverbinding op de Poortmannen tot stand komt

HEEZE – Vandaag is de eerste werkende aansluiting op Bedrijventerrein De Poortmannen een feit. Vooral voor bedrijven is een supersnel werkende en bedrijfszekere glasvezelverbinding essentieel. Vijf bedrijven op De Poortmannen hebben zich verenigd en gezamenlijk door voorfinanciering de aanleg versneld mogelijk gemaakt. Alle bedrijven kunnen nu aansluiten en kiezen uit drie zakelijke dienstverleners.

In Heeze-Leende werkt Coöperatie HSLnet voortvarend verder aan de aanleg van het eigen glasvezelnetwerk. Alle kernen zijn inmiddels voorzien van HSLnet: glasvezel met een ideaal. Vanaf vandaag gaat ook Bedrijventerrein De Poortmannen in Heeze gebruik maken van dit glasvezelnetwerk. De afgelopen weken is hard gewerkt om De Poortmannen te verglazen. Inmiddels leveren Signet, TriNed en Solcon als zakelijke dienstverleners, supersnel internet, haarscherpe televisie en telefonie via het HSLnetwerk. Daarnaast bieden ze ook zakelijke services zoals pinnen en online backup aan.

Tijdens de feestelijke ingebruikname van het HSL glasvezelnetwerk, vertelt Wim van de Voort, financieël directeur van Bumet hoe belangrijk een supersnelle maar ook bedrijfszekere internetverbinding voor Bumet is. “Bumet heeft een vestiging in Hongarije en dagelijks moeten er grote hoeveelheden data, waaronder diverse technische tekeningen verzonden worden. In het verleden leverde dat regelmatig problemen op als meerdere personen gelijktijdig gebruik maakten van de coax-verbinding. Maar dat is nu verleden tijd.” Ook EE-labels, Van de Vin, Swaans Beton en Europe Metals wilden zo snel mogelijk gebruik maken van de mogelijkheden die het glasvezelnetwerk van HSLnet biedt. “Wij hebben elkaar snel gevonden en samen met HSLnet hebben we een oplossing gevonden voor de benodigde financiën”, aldus Wim van de Voort.

Overige Bedrijventerreinen en Buitengebieden
Nu alle kernen en Bedrijventerrein De Poortmannen zijn voorzien van een glasvezelkabel, wil HSLnet zo snel mogelijk ook in het buitengebied aan de slag. Het tijdstip van aanleggen is afhankelijk van de financiën van HSLnet. De afstanden tussen woningen en tot de wijkstations (POPs) zijn in het buitengebied veel groter dan in de kernen, waardoor de aanleg ook vele malen duurder is. HSLnet probeert haar financiële armslag te vergroten door enerzijds aanspraak te maken op het breedbandfonds van de provincie en anderzijds nog steeds obligaties aan te bieden. HSLnet brengt momenteel samen met Spitters BV het buitengebied opnieuw in kaart, zodat het buitengebied op een slimme wijze kan worden aangelegd. Per cluster maakt Spitters inzichtelijk wat de aanleg kost. Als dit duidelijk is, kan HSLnet op basis van haar exploitatie beslissen wanneer welk cluster aan de beurt komt. Binnen enkele maanden is deze planning beschikbaar.
De bewoners van de clusters kunnen daarna ook benaderd worden met de vraag of bewoners zelf misschien in de vorm van een voorfinanciering de aanleg willen bespoedigen, zoals bij Bedrijventerrein De Poortmannen ook is gebeurd. De bewoners of bedrijven ontvangen voor de voorfinanciering een rente en na verloop van tijd komt het door hen ingelegde geld weer beschikbaar.

 

Laat wat van je horen

*