6 juni 2020

Antoon Kruysen en Peer van de Molengraft bij Peter van den Brakencentrum

Tekening van Antoon Kruysen

Tekening van Antoon Kruysen

STERKSEL – Tekeningen van Antoon Kruysen voor het eerst te zien
Antoon Kruysen (1898-1977) is een Brabantse schilder die, net als Van Gogh, al vroeg naar Frankrijk vertrok en in zijn werkzame periode langer in Frankrijk vertoefde dan in zijn geboorteland. In Brabant schilderde hij voornamelijk landschappen met boerderijen. In Frankrijk ontwikkelde hij zich tot expressionistisch schilder. Hij voelde sympathie voor de arme sloebers in de samenleving – zwervers, zigeuners, dronkaards – en vereeuwigde hen in zijn kleurrijke schilderijen.
Dat Antoon Kruysen ook tekeningen maakte, is tot nu onbelicht gebleven. Het Peter van den Braken Centrum heeft de tekeningen in de jaren zeventig rechstreeks bij de kunstenaar gekocht toen deze in Chartres woonde. Ze worden nu voor het eerst tentoongesteld.
Het gaat om een serie grote pentekeningen op doek uit 1967 en een serie kleine pentekeningen op papier uit 1972. Ook zijn er enkele tekeningen bewaard gebleven uit zijn Brabantse periode. De onderwerpen komen overeen met die van zijn schilderijen.

Hommage aan Peer van de Molengraft
Op 27 augustus overleed de schilder Peer van den Molengraft (1922-2014). Hij is vooral bekend geworden door zijn burgemeestersportretten voor het Stadhuis te Eindhoven. Naast portretten schilderde hij ook landschappen en boerentaferelen. Het Peter van den Braken Centrum had een bijzondere band met Van den Molengraft. Als eerbetoon aan deze belangrijke schilder is in de kleine zaal een bescheiden tentoonstelling van zijn werk te zien.

Alle tentoongestelde werken komen uit de collectie van het Peter van den Braken Centrum.

De expositie is te zien van zaterdag 20 september 2014 t/m zondag 9 november 2014 in het Peter van den Braken Centrum, Heezerweg 2, Sterksel. Open zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

De kerncollectie van het Peter van den Braken Centrum bestaat uit werk van Brabantse kunstenaars die in de eerste helft van de twintigste eeuw in Heeze en omgeving woonden en werkten zoals Jan Kruysen, zijn zoon Anton Kruysen, Peter van den Braken en Henriëtte Pessers.

Reacties

 1. Mart. Verschuren zegt:

  Mh.,

  Mijn vrouw; Leentje Bollen heeft eind jaren 50 als huishoudhulp gewerkt bij de fam. Van den Molengraft.
  In die tijd is zij geschilderd door , Peer.
  Het portretje staat in de side op nr. D024 dames.
  Wij zijn op zoek naar het portretje, kunt U ons daarbij helpen?

  Bij voorbaat dank voor uw aandacht.
  Met Vriendelijke Groeten,

  Mart. Verschuren
  06-13265373

  • Redactie zegt:

   Meneer Verschuren,

   Ik kan u niet helpen. Wellicht weet Truus Prozee u meer te vertellen. Zie gegevens hieronder.

   Stg. Peter van den Brakencentrum Sterksel

   Heezerweg 2,
   6029 PP Sterksel
   TEL. 040-2266019/2261640
   info@petervandenbrakencentrum.nl

   Openingstijden: zaterdag en zondag 14.00 – 17.00.

   Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met:
   Truus Prozee, 040 – 2262888.

Laat wat van je horen

*