7 juli 2020

Adriaan vertelt vanuit Colombia: Venezuela

“Venezuela?
En de ellende wordt elke dag iets groter en er veranderd helemaal niets. Het enige wat veranderd zijn de leefomstandigheden van de Venezolanen in Colombia. Was er een jaar geleden nog wel wat geld te verdienen met het verkopen van allerlei artikelen in het centrum, dan is dat nu vrijwel niet meer mogelijk.

Het aantal dat iets wilde verdienen groeide te snel. Op een gegeven moment was het normaal dat je door drie personen tegelijk aan gesproken werd in het centrum van Cartagena. In het begin was het nog normaal dat heel veel inwoners iets kochten om de vluchtelingen te helpen maar dat werd door de snelle groei steeds minder. De overlast groeide ook te snel. Het was op een gegeven moment teveel van het goede.

Gevolg, de politie is gaan controleren op verblijfsvergunningen en de vergunning om straatverkoop te mogen doen. Geen vergunning betekend een boete en als je die niet kan betalen ga je de gevangenis in. Dat is in Nederland geen straf maar hier wel. Je krijgt hier 3 keer per dag maïspap en helemaal niets anders. Komt bij dat de gevangenissen overvol zijn. In een cel van 12 vierkante meter zitten al snel 8 gevangenen met een toilet. En die is niet afgesloten. Als je nu als toerist in Cartagena komt krijg je niet echt het gevoel dat Colombia overspoelt wordt door vluchtelingen uit Venezuela. Die zijn verhuist naar de volkswijken en daar komen geen toeristen. Maar de bevolking daar heeft zelf amper te eten.

Brayan Reales is een van de duizenden vluchtelingen uit Venezuela. Hij is 26 jaar oud en heeft zijn vrouw en 2 kinderen achtergelaten in Venezuela. Hij woont nu in de krottenwijk Bayunca en huurt daar een kamer voor 10.000 pesos [ €3,00 ] per nacht inclusief 2 maaltijden. Hij begint elke morgen om 6 uur aan zijn werk en daar gaat hij mee door tot 9 uur ’s avonds. Hij poets brommers die voor de stoplichten staan te wachten. Daarvoor krijgt hij 100/200 pesos. Het hoogste verdiende bedrag per dag de afgelopen maand was 22.000 pesos [ €7,00 ] Daar stuurde hij €3,00 naar zijn vrouw en kinderen die afhankelijk zijn van het geld dat hij hier verdient. Bij elke stoplicht staan 3 personen die bromfietsen poetsen en 7 personen die ramen poetsen van auto’s. Dat hebben ze onderling geregeld omdat er anders helemaal niemand iets verdiend. Als we gaan wandelen heb ik een broekzak vol munten maar het is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat en het einde is helaas nog lang niet in zicht.”

Laat wat van je horen

*